IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между "щастливите" и "нещастните" икономики?

Икономическата свобода е основният фактор, който обяснява по-доброто представяне в индекса на Bloomberg, обясни доц. Ангел Марчев

17:53 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономическата свобода е основният фактор, който обяснява по-доброто представяне в класацията на най-щастливите и най-нещастните икономики според индекса на Bloomberg, който измерва състоянието на 65 икономики през погледа на два индикатора - нивото на инфлация и безработица.

Това коментира икономистът и преподавател в УНСС доц. д-р Ангел Марчев в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria, според когото индексът има някои слабости от гледна точка на факта, че се базира на различните местни стандарти за отчитане на икономическите данни.

Икономистът критикува индекса и заради липсата на достатъчно изчерпателност, защото разглежда само 65 държави.

Според преподавателя в УНСС инфлацията и безработицата се вземат като основни показатели, защото се смята, че инфлацията е измерител на стабилността на икономиката, а безработицата  – на ефективността ѝ. 

“Важно е да се знае, че индексът измерва краткосрочни данни и те са прогнозни данни за индекса за 2017 година, уточни доц. Марчев. 

По думите му Швейцария и Исландия са сред лидерите в класацията за щастливи икономики, защото в двете европейски държави проблемът с безработицата и инфлацията е решен добре.

Той коментира, че това се отнася и за някои азиатски икономики.

„Тайланд е изненадващ лидер в това отношение. Стандартите за отчитане на безработицата в азиатските икономики са по-различни, което е и причина за тяхното добро място в класацията, отбеляза той. – Виетнам е показател за добре свършена работа през последните десетилетия - икономиката процъфтява благодарение на тръгването ѝ в посока пазарен модел на функциониране. За азиатските икономики икономическата свобода е основният фактор, да са по-добре ситуирани в тази класация.“

По думите му в другия полюс на класацията като най-нещастни икономики попадат страни като Испания, Гърция, Венецуела.

“Във Венецуела основният проблем е инфлацията, но тя е индикация за много по-сериозна икономическа болест, с която няма скоро да се преборят. В топ 10 на най-нещастните икономики попадат Гърция и Испания, където проблемът отново е в безработицата”, заяви доц. Марчев.

Според него едно от обясненията е „южният манталитет“ с отношение към работата.

„Но инфлацията и безработицата при него не са задължително свързани, което идва да покаже, че държавите, които се нареждат в топ 10 на най-нещастните икономики, попадат на тези места по различни причини", подчерта доц. Марчев.

Той уточни, че в единия случай става въпрос за текуща безработица , а в другия – за текущо разпределение на пазара на труда в света.

Доц. Марчев прогнозира, че Гърция ще остане поне още две години на същото място в класацията, докато Испания има възможности и потенциал бързо да излезе от негативната класация.

Липсата на реформи в Гърция и хиперинфлацията във Венецуела са довели до дългосрочен проблем, посочи той. "Сред страните, при които се очаква влошаване на икономическата ситуация, се нарежда Полша и това е свързано с инфлация. По същия начин мексиканското песо отново ще девалвира през годината, което ще се отрази на стандарта на живот. В Перу обаче се очаква да продължи икономическият растеж благодарение на продължаващи реформи и крайният потребител чувства намесата“, заяви Асен Марчев.

България е на 35-то място в класацията според индекса на Bloomberg.

„В средата на класацията сме. При нас безработицата е със съществено подобрение през последно време и въпреки че по време на избори икономиката се забавя, частният бизнес показва „героични ходове“, като в края на миналата година безработицата рязко намаля с над 2%. Очаквам през тази година и без правителство бизнесът да се оправя стабилно“, прогнозира преподавателят в УНСС.

Защо социалното щастие трябва да се мери с икономическата свобода и инвестициите, вижте повече във видеото: 

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още