IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Трансгранични заеми се вземат успешно чрез P2P кредитиране

В Европа се подготвя първата регулация за краудфъндинг, която ще влезе в сила от 2019 г., съобщи Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group

17:17 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идеята на Европейския съюз да се постигне трансгранично кредитиране се реализира успешно чрез P2P кредитирането. То води към диверсифициране на финансирането на малкия и среден бизнес и това е тенденция.

Това е мнението на Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, който обясни, че при старта си преди две години и седем месеца компанията Iuvo Group започва като последовател на тенденциите в P2P кредитирането на пазара и в условията на големи конкуренти и вдъхновители.

Според него Iuvo Group успява да защити позициите си на европейския пазар достатъчно добре, за да може вече да е иноватор.

"Имаме разработки, които липсват на пазара до момента и скоро ще се включат на нашата платформа, така че да ни дадат силни предимства пред конкуренцията. Разбира се, това отне време, отнема и ресурси, но успяхме да ги отделим. Това, което правим, се приема изключително добре на пазара в Европа, имаме клиенти от Германия, от Австрия, от Испания, започваме да следим техните бъдещи нужди и да отговаряме на тях с продуктите си", посочи Ивайло Иванов.

По думите му вече няма пречки от технологична гледна точка пред трансграничното кредитиране чрез P2P кредитирането.

“Всички клиенти и от страна на инвеститорите, и от страна кредитираните, преминават през проверки срещу възможностите за пране на пари, каза Ивайло Иванов. – Остава въпросът кога ЕС ще вложи достатъчно ресурс и ще обърне внимание на тези възможности.”

Изпълнителният директор на Iuvo Group съобщи, че  в България в момента има данни, че има 35 млн. лева финансирани през платформи, което е много малко в сравнение със случващото се в Европа и в цял свят.

Той напомни, че се събират отзиви чрез обратна връзка от бизнеса, като идеята е да се проследи накъде отива регулаторът, който подготвя първата за Европа регулация за краудфъндинга (бел. ред. на английски: crowdfunding, групово финансиране е новосъздаден начин за събиране на средства от много хора), която ще влезе в сила от 2019 г.

"Диверсифицирането на източниците за финансиране на малкия и средния бизнес вече е в ход с различни мерки и експерименти в Германия, Холандия, Литва", коментира Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още