IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на еврото настига долара на световните валутни пазари

Според Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни анализи към Deutsche Bank AG, никой вече не иска да държи пари в брой в евро като актив, но всички го искат като пасив

11:06 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Еврото навлиза на територията на долара като световна валута за глобални трансакции, но това не означава, че някой иска да го притежава.

„Никой вече не иска да държи пари в брой в евро като актив, но всички го искат като пасив“, пише Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни анализи към Deutsche Bank AG. В резултат еврозоната „се очертава като новият глобален доставчик на ликвидност на международната финансова система, бавно заместваща долара“, добавя той.

Общата европейска валута все повече се използва при международни заеми, междубанково финансиране и трансгранични транзакции. Това помага за понижаване на стойността на еврото в периоди на апетит към риск, но може да допринесе за нестабилността и поскъпване на валутата, когато инвеститорите търсят по-ниско ниво на риск.

Така наречените „кери трейд“ операции представляват заемане в ниско доходна валута и влагане на парите във финансови инструменти с по-високи лихвени проценти или други активи с по-голяма възвращаемост. Той работи добре, когато волатилността е ниска.

През тази година еврото поевтиня с над 3%, а волатилността на валутната двойката евро-долар достигна рекордно ниски нива в края на миналия месец. Липсата на големи ценови колебания се дължи на стабилните перспективи на паричната политика в Европейската централна банка и Федералния резерв, както и на избледняването на опасенията от рецесия.

Към 10:36 ч. българско време еврото се търгува на стойност от 1,1084 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още