IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящата се валута може да заличи печалбите си до края на годината

Очакванията са руската рубла да се обезцени с около 6% до 69 рубли за долар до края на 2019 г.

14:59 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Руската рубла ще заличи почти всичките си печалби от тази година през следващите три месеца,тъй като стабилизиращият се долари удря валутите на развиващите се пазари.

Мнението е на Ярослав Косати, стратег в най-голямата банка в Полша PKO Bank Polski. След като точно прогнозира движението на рублата през последните две тримесечия, сега казва, че тя ще се обезцени с около 6% до 69 рубли за долар до края на годината. Това би се доближило до заличаване на печалбата й през 2019 г.

Прогнозата се основава на предположение, че Федералният резерв на САЩ няма да намали драстично лихвените проценти, свивайки търсенето на активи с по-висока доходност. Инвеститорите намалиха очакванията си за облекчение на паричната политика през тази година, след като данни, публикувани в петък, показаха спад на безработицата.

„Все още очаквам Фед да продължи да разочарова пазарите с паричната си политика“, каза Косати. Това „трябва да действа в полза на долара до края на 2019 г.“

Долара се търгува за 65,2019 руски рубли минути преди 15 ч. българско време, във вторник.

Други анализатори са по-малко песимистични. Стратегът на Commerzbank AG Тата Гозе, вторият най-добър прогнозист за третото тримесечие, не очаква „значително движение“ в обменния курс преди края на годината. Влияние върху валутата според него може да окаже понижението в цените на петрола, след като Саудитска Арабия преодоля скорошните си затруднения.

Юрий Попов, анализатор в Sberbank CIB в Москва, заяви, че рублата може да отслабне с 6% само ако търговското напрежение между САЩ и Китай насочи глобалната икономика към рецесия. Основната му прогноза за валутата, е че 1 долар ще се търгува за 67 руски рубли до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още