IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигнаха драстично лихвата в Бразилия до 10,25%

Централната банка продължава опитите си да въздейства върху паричното предлагане, за да ограничи опасността от инфлация

08:50 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вдигнаха драстично лихвата в Бразилия до 10,25%

Централната банка на Бразилия взе решение да повиши лихвения процент в страната с цели 0,75 процентни пункта и той вече е на ниво 10,25 на сто. Преди решението, което дойде късно снощи, основният лихвен процент в страната бе 9,5 на сто.

Като цяло, анализаторите очакваха подобно решение, което се явява продължение на започналата през април кампания по затягане на монетарната политика. При нейния старт основният лихвен процент в Бразилия бе 8,75 на сто, припомня Market Watch.

Сред аргументите на държавата за затягането на политиката е необходимостта от ограничаване на инфлацията, която заплашва да надхвърли заложените цели. Именно към борба с поскъпването на живота преди няколко месеца бе въведен данък върху входящите капиталови потоци, който има за цел ограничаване на паричното предлагане в страната.

По-рано вчера националната статистика обяви, че през май потребителските цени са нараснали с 0,43 на сто на месечна база. Годишната инфлация пък е 5,22 на сто, което е доста над заложения от централната банка таргет от 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още