IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечният доларов Libor стигна най-висока стойност от юли

Напрежението във финансовия сектор отново се покачва заради национализацията на испанската банка

18:23 | 24.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тримесечният доларов Libor стигна най-висока стойност от юли

Цената на тримесечните междубанкови кредити в долари на пазара в Лондон отчете ръст до най-високото си ниво от юли месец миналата година насам. Това се вижда от актуалната стойност на тримесечния Libor, която днес бе фиксирана на 0,50969%.

Лихвеният процент, който се определя от Британската асоциация на банкерите и който се счита за най-показателен за пазарните настроения, бе на ниво от 0,49688% в петък, предава Wall Street Journal. Това е първото преминаване на показателя над нивото от 0,5% за последните десет месеца.

Спредът между тримесечния Libor в долари и овърнайт индексните суапове, който показва нивото на напрежение във финансовата система, се повиши до 0,0284 процентни пункта. Според данните от форуърдната търговия, в следващите дни може да се очаква увеличаване на този спред заради банковите проблеми в еврозоната.

Основните притеснения на пазарните участници са свързани с национализацията на испанска спестовна банка, която бе извършена в събота. Според анализатори това е само началото на проблемите във финансовия сектор на страната, където до момента имаше само една национализация на банка заради кризата.

В същото време се наблюдаваше ръст на Libor-a в британски лири, като дой достигна 0,70188%, а пък тримесечният Libor в евро отстъпи до 0,63438 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още