IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли физическото злато вечното убежище за инвестиционните портфейли

Затваряне на швейцарските граници е заплаха за благородния метал, бичият пазар ще продължи, прогнозира д-р Валентина Григорова-Генчева от ПИБ

21:18 | 20.03.20 г. 3
Ще остане ли физическото злато вечното убежище за инвестиционните портфейли

Според  нея златото все още предлага ефективна защита на инвестиционните портфейли, макар че в последните дни и то не остана незасегнато от разпродажбите на международните борси.

“Физическото злато, особено, е вечното убежище за инвестиционните портфейли. За една година ръстът в цената и доходността на метала са все още е от над 20%”, посочи Григорова-Генчева.

Експертът не очаква централните банки да прибягнат до златните си резерви за подкрепа на икономиката на фона на коронавирусната пандемия.

“Да се надяваме, че поне те ще останат буфер”, коментира Григорова-Генчева.

По нейни думи реализираните обеми при търговията със злато доказват, че пазарът има дълбочина и необходимата ликвидност.

“Определено благородните метали, и по-специално златото, играят роля на стабилизатор в сериозни кризисни времена”.

Бъдещи шокове на пазара могат да бъдат причинени от масивни разпродажби на безналично злато или масивно разпродаване в миннодобивния сектор”, смята  Григорова-Генчева. Тя обаче отбеляза, че това все пак едва ли би довело до драстичен спад в цената на златото, като няма да унищожи доходността и благородният метал ще остане стабилен.

Според директора Злато и нумизматика в Първа инвестиционна банка може да се очаква заформяне на бичи пазар при златото и преустановяване на пряката връзка с пазара на акции.

“Златото е на трето място в предпочитанията на гражданите в целия свят като инвестиционен инструмент. То позволява и дава стабилност и гаранция за сигурност на всички, които го притежават”, посочи Григорова-Генчева.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Ivan N.
преди 4 години
Този път няма да се съглася с теб. Понижението на цената на златото се дължи на факта, че инвеститорите затварят позициите си с блародни метали за да покрият марджин коловете. Също така много инвеститори си помислиха, че първоначалният срив е дъното, което цял живот са чакали и купиха там, затваряйки отново позициите си на злато и сребро. Същия феномен наблюдавах е 2008г. - цената на златото падна от около 1000 на 800 долара, две години по-късно металът чукна 2000$. Също така ще те помоля да провериш цените на физическото сребро на най-големите дилъри в България(tavex например). Цената за Американския Сребърен Орел (1oz) е 69лв, което е абсурдно много, понеже (1oz на борсите е към 12.50$ в момента). Имай предвид, че същата тази монета преди няколко месеца само беше по 50лв бройката и то при по-висока бордова цена на среброто. Причината е ясна - физическо сребро просто няма към момента! Изкупено е и толкова. Спекулации да искаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Ако започнем да ценим само това което се яде, то много жалко, че в процеса на еволюция сме си загубили хватателния палец на крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
Инвеститорите разбраха че златото не се яде ,и затова панически го разпродадоха и него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още