IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново заговори за диверсификация на резервите си

Москва обяви, че планира да включи австралийски и канадски долари в портфейла си

14:16 | 16.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия отново заговори за диверсификация на резервите си

Русия за пореден път заговори за диверсификация на валутните си резерви, като този път обяви, че се обмисля включването на австралийски и канадски долари в активите на държавата.

„Добавянето на австралийски долари в резервите се обсъжда“, посочи първият заместник-председател на централата банка на Русия Алексей Улюкяев. „Има за и против. Вече добавихме канадския долар, но все още не сме извършвали операции на пазара“, заяви той за Bloomberg.

Към момента американският долар съставлява 47 на сто от резервите на Русия, докато еврото възлиза на още 41 на сто. Още 10 на сто са в британски лири, а други 2 на сто са в японски йени. По данни от 4 юни размерът на валутните резерви на Русия е 358,2 млрд. долара.

Това показва значително изменение на портфейла на Русия, тъй като през 2006 г. делът на доларите беше 50%, а на еврото – 40%. Останалите 10 на сто бяха поделени между лирата и йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Братушките ако искат нека да включат скоро и гръцки драхми в ресерва си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още