IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът мина над 75 долара за барел

Черното злато постигна ръст в три последователни сесии, но тази нощ котировките направиха лека корекция

09:03 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът мина над 75 долара за барел

Цената на петрола прескочи над нивото от 75 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия в САЩ. Така суровината постигна трети пореден ръст, но той не се оказа устойчив и част от него бе заличена.

Повод за това дадоха разочароващи данни за индустриалното производство на Китай, което през май е нараснало с 16,5 на годишна база, а това е по-малко от предварителните очаквания. В същото време инфлацията в страната се е увеличила до 19-месечен връх, което поражда притеснения за икономическия растеж.

Петролът с доставка през юли поскъпна с 1,5 на сто по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк и завърши сесията при 75,48 долара за барел. Тази сутрин котировките губят 0,5 на сто до 75,09 долара за барел. Въпреки това обаче цената на черното злато се движи с ръст от над 5 на сто за седмицата.

За спадът в цената на черното злато допринесе и отстъплението на американския долар, който понижи курса си спрямо еврото. Тази сутрин двете валути се търгуват над 1,21 EUR/USD, след като няколко дни двойката се търгуваше под 1,2 EUR/USD.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка шрез юли поскъпна с 1,4 на сто до 75,29 долара за барел. Тази сутрин брентът отстъпва с 0,5 на сто до 74,94 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още