IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Слабото евро е добре дошло, рецесия в еврозоната няма да има

Силният растеж в Азия и слабото евро могат да помогнат на европейския износ, смятат от организацията

13:06 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Слабото евро е добре дошло, рецесия в еврозоната няма да има

Нова рецесия в еврозоната е малко вероятна, а поевтиняването на еврото ще помогне за намаляване на негативния ефект, който имат мерките за намаляване на дълговете върху икономическия растеж, казва Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от CNBC.

Правителствата трябва да се стремят към фискална консолидация и реформи в пенсионно осигурителната система и трудовия пазар, които да насърчат икономическия растеж, казва Падоан. За да убедят скептичните финансови пазари в ефективността на своята стратегия, правителствата трябва също да покажат, че работят координирано, допълва той.

Дори мерките за намаляване на дълговете да ограничат растежа в еврозоната, това отчасти ще бъде компенсирано от повишеното търсене на европейски стоки на азиатските и други пазари поради по-добрата им конкурентоспособност вследствие от по-слабото евро, смята той.

По данни на Европейската централна банка стойността на еврото спрямо американския долар се е понижила с 14% от началото на годината, докато търговско-претеглената стойност на еврото е намаляла с повече от 10%.

„Ще има ли „W-образна“ рецесия в Европа? Не мисля“, казва Падоан, като подчертава, че масовата задлъжнялост, последвала глобалната рецесия през 2007 – 2009, „не е само европейска история“ и че Европа ще се справи с този проблем по-бързо от останалите.

Производителите от еврозоната не закъсняха да се възползват от породеното от слабото евро засилено международно търсене на европейски стоки, казва Падоан. „Ако съберете двата фактора – силен растеж в Азия и слабо евро, това може да даде доста добър тласък на европейския износ“, казва Падоан. „Слабото евро в краткосрочен до средносрочен план е много добра новина.“

„Във всеки случай ще е добре за световната икономика, ако валутните курсове претърпят лека корекция. Еврото със сигурност беше надценено за известно време, докато китайският юан със сигурност беше подценен“.

При публикуването на последния си икономически доклад през този месец ОИСР повиши прогнозата си за световния икономически растеж до 4,6% през 2010 г. и 4,5% през 2011 г. от прогнозираните през ноември съответно 3,4% и 3,7% растеж.

Прогнозата на ОИСР за глобалния пазар на труда е също доста по-оптимистична. От организацията очакват, че безработицата в нейните страни членки е достигнала своя връх от около 8,5% - доста по-ниска стойност от първоначално предвижданите 10%.

ОИСР повиши и прогнозата си за растежа в САЩ до 3,2% през тази и следващата година от очакваните през ноември съответно 2,5% и 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още