IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merrill Lynch: Китай следи 15 валути при определянето на курса си

Делът на долара във валутната кошница все още е водещ, но постепенно намалява

10:16 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Merrill Lynch: Китай следи 15 валути при определянето на курса си

Китай вероятно следи около 15 валути при определянето на курса на юана, смятат анализаторите на Merrill Lynch. Според тях, въпреки че доларът остава водещата парична единица във валутната кошница, делът на зелените пари постепенно намалявал, предава Market Watch.

Виждането на анализаторите на Merrill е, че във валутната кошница попадат около 15 валути, като делът на долара е около 40,3 на сто. Тежестта на еврото е около 16 на сто, на японската йена 12,3 на сто, а на корейския вон – около 8,3 на сто, смятат те.

В момента Китай всеки ден определя рейндж, в който валутата на страната може да се движи. Миналата седмица бе обявено, че валутният курс ще бъде либерализиран, като ще бъде позволено движение спрямо кошница от валути.

„Мнозина все още се съмняват в сериозността на Китай по отношение на валутната кошница. За да бъде подложено това на тест обаче, е необходимо първо да знаем какво има в кошницата“, посочват от Merrill.

Прогнозата на анализаторите е направена на база коментари от страна на представителите на Китай, данните за валутните резерви и търговските потоци на страната. Липсата на публична информация обаче може да означава, че изводите на Merrill са погрешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още