IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има инвестиционно решение за газовия терминал край Александруполис?

За да се изгради този терминал, трябва да има заявени капацитети, коментира Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация

15:50 | 26.08.20 г.
Кога ще има инвестиционно решение за газовия терминал край Александруполис?

„От сайта на компанията „Газтрейд“ става ясно, че още не е взето решение. В региона се включват и други терминали за втечнен газ. Хърватия е в процес на изграждане на проект, за който вече има заявени капацитети", информира каква е ситуацията на пазара експертът.

Кънев посочи, че при другия терминал в Гърция, край Ревитуса, тече процес на интензивно увеличаване на доставките. "За тази година има договорени 4,6 млрд. куб. метра втечнен природен газ от този терминал. Има много силна тенденция за увеличаване поради цената на втечнения газ", заяви Кънев.

Според него наистина става дума за голямо газово находище, открито в централната част на Черно море. "Имаме твърдения на доста реномирани източници. Има официално съобщение на Турската петролна корпорация. Това е голямо и добро събитие, което ще има позитивни последствия за България", прогнозира председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите на Валентин Кънев това ще превърне Турция в сериозен доставчик на газ.

"Турция ще миксира, ще транзитира и изнася, това ще подобри позицията ѝ на енергиен хъб в региона, смята той и поясни, че когато на Балканите има възможност за доставка от различни места, това е добре. Ще има конкуренция, но това е по-добре за потребителите и пазара."

Валентин Кънев обясни, че Турция ще иска да бъде по-гъвкава по отношение на доставките на газ – да изнася и внася едновременно.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още