IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика отчита най-слаб ръст от шест години насам

БВП на страната нараства с 6,9% през третото тримесечие, като надмина очакванията на анализаторите

08:19 | 19.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към икономическия център на Шанян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към икономическия център на Шанян. Снимка: Ройтерс

С ръст от 6,9% през третото тримесечие китайската икономика отчита най-слабото нарастване от шест години насам. Въпреки това, разширяването е по-голямо от очакванията на анализаторите, които очакваха увеличение от 6,8 на сто.

По-слабите данните за растежа бяха очаквани заради серията мрачни икономически данни от последните седмици. Само през септември външната търговия на страната се сви с 8,8%, а вносът се срина със 17,7% спрямо същия месец година по-рано - знак, че бизнесът и на европейските компании в Китай не се развива добре. 

Промишленото производство се разшири през септември с 5,7% на годишна база, докато средната прогноза на икономистите беше за ръст от 6 процента. Продажбите на дребно отбелязаха ръст от 10,9% в сравнение с прогнозата за ръст от 10,8%.

Инвестициите във фиксирани активи, които са основен двигател за втората най-голяма икономика в света, са нараснали с 10,3 на сто през през първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година при средна прогноза за увеличение от 10,8%. Това е най-бавният темп на ръст от 2000 г. насам, изчислява Bloomberg.



Секторът на услугите се забързва с 8,4 на сто през третото тримесечие, докато т. нар. вторична индустрия, която включва и производствения сектор, се забавя до ръст от 6 на сто.

„Секторът на услугите се развива много по-бързо от производствения сектор", казва Джу Хаибин, главен икономист в JPMorgan Китай в Хонконг. „Това е онова, което ние наричаме икономика на две скорости. Производственото забавяне ще е най-големият проблем за китайската икономика в близко бъдеще", допълва той.

През третото тримесечие междувременно се увеличават потребителските разходи. Продажбите на дребно са нараснали с 10,9%. Разходите в електронната търговия скачат в сравнение с предходното тримесечие с 36%.

Сега за Пекин става все по-трудно да постигне до края на годината целта си за ръст от около 7%. През предходното тримесечие растежът беше точно в тази граница. Въпреки това анализаторите очакват, че през последното тримесечие на годината БВП на Китай може да се повиши повече, тъй като правителството реши да пусне нова програма за стимулиране, която се очаква да прояви ефектите си тогава.

През миналата година Китай отчете ръст от 7,4% - най-бавният от четвърт век насам.

Забавянето на китайската икономика се отразява на света повече от всякога, коментира председателят на Федералния резерв Джанет Йелън през миналия месец. Тя изразява загрижеността си за икономиката на Китай и подчертава, че това е една от причините за липсата на решение за увеличаване на исторически ниските лихвени проценти в САЩ.

На Китай през миналата година се падаха 13,3% от световния БВП спрямо по-малко от 5% от глобалния брутен вътрешен продукт десетилетие по-рано, показват данни на Световната банка. В страната от години се отчита постепенно забавяне на икономиката. Така например през 2010 г. БВП нарасна с 10,4%, през 2011 г. - с 9,2%, а през 2012 г. - със 7,8%. В края на 2013 г. икономическият растеж на Китай се забави до 7,7%, а през миналата година - до 7,3%.

Тази година валутният пазар на Китай регистрира най-волатилния си период от десетилетие насам, когато централната банка неочаквано девалвира юана с 2% през август. На фона на подозренията, които този ход породи, Пекин може би стартира серия от конкурентни девалвации – нещо, което централното правителство отрича. Централната банка на Китай обаче интервенира агресивно, за да окаже подкрепа на юана.

Малко по-добрите от очакваното данни за икономическия растеж окрилиха и фондовите пазари. Шанхайската фондова борса нарасна с 0,8%, а индексът на най-важните компании в Шанхай и Шъндзън записа повишение от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
iPyramid
преди 8 години
"Слаб"-"слаб" но, ръст, какъвто ние не сме виждали тук от маса време. С такъв не могат да се похвалят нито щатите, нито ЕС. "Слаб" бил. вие до 5% го докарайте, пък тогава ревЕте за китайския ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още