IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново повтори: Големи колебания на юана ще са вредни за икономиката

Шеф на централната банка защити по-гъвкавата валутна политика, но показа, че няма да се прекалява с нея

13:02 | 03.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Китай отново повтори: Големи колебания на юана ще са вредни за икономиката

Китай има полза гъвкава валутна политика и движение на валутния курс, но прекомерните му колебания могат да навредят на икономиката.

Това заяви един от шефовете на централната банка на Китай, с което за пореден път бе показано, че страната ще остане доста консервативна при ръководенето на валутния си курс.

„Спекулативните и резките движения в курса на валутата водят до загуба на доверие и могат да навредят на реалната икономика”, заяви един заместник-гуверньорите на китайската централна банка Ху Дзяолян по време на форум днес, предава Ройтерс.

В средата на юни Китай обяви, че слага край на запазения в продължение на 23 последователни месеца фиксиран курс към долара. Това стана с обещание за по-гъвкава политика, която до момента се изразява в поскъпване на китайския юан с 0,8 на сто спрямо долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
tova sas zaemite zapo4na or Reagan - osnovmata idea beshe 4e kolkoto pove4e pari se nalivat v ikonomikata tolkova po-goliam rastej shte ima, zashtoto se stimulira potreblenieto a ot tam i proizvodstvoto. Tezi koito pomniat tova vreme ne sa zabravili 4e Reaganomikata boksuva na prazen hod po4ti 3 godini predi da proraboti. Ot togava lihvite padat, zadlajnialosta se povishava (stoto parite se nalivat v ikonomokata 4rez bankite) a tsenite na aktivite varvi stremglavo nagore ... dokato se stigna do nuleva lihva i ot tam do zadanena ulitsa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Ще се опитам да го кажа на обикновените читатели :Нещата се трупат ли трупат И когатодостигнат максималната точка на натоварване,пружината на събитията изведнъж започвабясна да се размотава, а ти можеш само да сеносиш нагоре, заклещен в някоя от намотките,и да се надяваш, че това няма да провалиостатъка от живота ти Докажете ми, че не е ТАКА :-))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Накратко го разбирам така - Китай полека ще се отървава от долара, без резки движения и стресове за икономиката. Предполагам че след година или две, когато юанът ще е достатъчно нараснал спрямо долара (примерно с 20-30%), китайските резерви в доларови активи тихомълком ще се окажат преструктурирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
B.Georgiev
преди 13 години
Съвременният или западният капитализъм е типичен пример за хрематистика, а тя няма нищо общо с нормалната икономика, която е насочена изключително към потребностите и благосъстоянието на всички (цялото население). За жалост мисленето, наложено от САЩ и други високоразвити капиталистически държави, че единственият начин на живот е животът чрез заеми и непрекъснато "пороботяване" чрез такива, дори ако държавата няма нужда от тях е господстващо в наши дни. Китайците трябва да се гордеят, че тотално отхвърлиха това мислене, макар че и те си имат своите проблеми. Много точно го е казал Макс Амстердам (цитирам по памет) "бизнес е изкуството, което позволява да се присвояват пари от чужд джоб, без да се стига до насилие"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
Е тия са пример за комунисти ,а не нашите продажници,ояли се другари.Китай не срина идеята,не се разпадна като източния блок,а гъвкаво и тихомълком се пренастрои и при тях си е чист капитализъм ,ама не лъжлив ,хищнически,грабителски,антинароден ,бандитски.Само се водят комунистическа държава,което потвърждава ,че не е важна формата -а съдържанието.,А принас ДС и ЦК на БКП са изградили стройна ,научнообоснована организация за разпадане на социализма ,и заграбването на народното богатство от самата комунистическа върхушка,та до ден днешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още