IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отново повиши основния лихвен процент

Централната банка на страната повтори действията си от миналия месец и вдигна лихвата с четвърт процентен пункт

18:55 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Канада отново повиши основния лихвен процент

Централната банка на Канада взе решение да повиши основния лихвен процент в страната. Повишението е с четвърт процентен пункт до 0,75 на сто. Така страната продължава курса по затягане на монетарната политика, който започна преди месец и превърна Канада в първата страна от Г-7, която вдига лихвите от началото на глобалната криза.

Решението за повишаване на лихвения процент е било единодушно, предава Ройтерс. Основни причини за него са добрите темпове на развитие на канадската икономика, както и доброто състояние на пазара на труда.

Въпреки взетото решение за затягане на монетарната политика, централната банка понижи прогнозата си за икономически ръст през 2010 година от 3,7 на 3,5 на сто. Като причина се изтъква кризата с дълговете в Европа, които щели да забавят цялостния растеж на глобалната икономика.

Повишението на лихвения процент бе очаквано, като пазарните анализатори прогнозираха това още след миналото заседание на централната банка.

След решението валутата на Канада отстъпи, което се дължи основно на понижените прогнози за ръста на икономиката за тази и следващата година. Новите очаквания на централната банка са догодина икономиката да нарасне с 1,9 вместо с 2,2 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още