IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя, паричното предлагане пада

Предварителните данни за май показват ръст на индекса на потребителските цени от 1,6 на сто

12:34 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се забавя, паричното предлагане пада

Инфлацията в еврозоната отчита забавяне през май, показват предварителните данни на Евростат. Според тях през май е отчетено поскъпване на живота от 1,5 на сто на годишна база. Месец по-рано инфлацията в еврозоната беше 1,6 на сто, а предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст до 1,7 на сто.

Днес стана ясно още, че широките пари, измерени чрез паричния агрегат М3, продължават да намаляват на годишна база, отчитайки спад от 0,1 на сто за април. Спадът е по-малък от предварителните прогнози, предава АР. На месечна база обаче се наблюдава ръст на паричното предлагане от 0,2 на сто.

От компонените на широкия агрегат се вижда, че парите в обрaщение и овърнайт депозитите (М1) са нараснали с 1,75 на сто на месечна база, което води до ръст на годишна база от цели 10,7 на сто.

При М2, който съдържа М1 и краткосрочни депозити, различни от овърнайт депозити, се наблюдава увеличение от 0,56 на сто на месечна и 1,4 на сто на годишна база. Това означава, че краткосрочните депозити, различни от овърнайт, падат с 8 на сто на месечна и 8,5 на сто на годишна база.

Като цяло общият размер на кредитите в еврозоната бележи спад от 1,8 на сто на годишна база през април. В частния сектор се наблюдава ръст от 0,3 на сто, показва статистиката. При потребителските кредити се наблюдава ръст от 2,5 на сто на годишна база, като ипотечното кредитиране е нараснало с 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още