IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Нова Зеландия започна затягане на монетарната политиката

Централната банка вдигна лихвата за пръв път от 2008 година, решението бе очаквано от пазарите

09:04 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
И в Нова Зеландия започна затягане на монетарната политиката

Централната банка на Нова Зеландия взе решение да повиши основния лихвен процент в страната и той вече е на ниво 2,75 на сто. Увеличението бе в размер на 0,25 процентни пункта и поставя началото на курс по затягане на монетарната политика в страната.

Така Нова Зеландия се присъедини към Австралия и Бразилия, които също поеха към политика на ограничаване на паричното предлагане с цел недопускане на висока инфлация.

„Икономиката навлезе във втората година от възстановяването си, а растежът вече е на широка база“, посочи в мотивите за решението гуверньорът на централната банка Алан Болард, предава AP.

Той посочи, че увеличаващата се търговска активност с партньорите от Азия е доста силна, което заедно с растежа на Австралия и САЩ подкрепя износа на страната. Това поражда очаквания за икономически ръст от около 3,5 на сто през тази и следващата година.

„С оглед очакванията и както по-рано сигнализирахме, решихме да започнем изтеглянето на някои от монетарните стимули, които към момента има в икономиката“, допълни Болард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още