IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове залагат срещу спасителния план за еврозоната

Фонд мениджъри виждат потенциал за печалба в дълговата криза на Стария континент

17:17 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хедж фондове залагат срещу спасителния план за еврозоната

Кайл Бас, който спечели 500 млн. долара през 2007, залагайки на спукване на ипотечния балон в САЩ, сега залага на това, че дълговата криза в Европа няма да бъде разрешена с помощта на спасителния план за еврозоната, съобщава Bloomberg.

„Европейският съюз и Международният валутен фонд направиха огромен залог при лоша ръка в най-голямата покер игра във финансовия свят за всички времена“, пише Бас, ръководител на базираната в Далас Hayman Advisors LP, в писмо до своите клиенти след обявяването на спасителния план.

Според писмото през миналата седмица Бас е купил злато и е предприел други стъпки за позициониране на фонда си за хиперинфлацията и „загубата на конкурентоспособност“ от страна на Европа, Япония и САЩ, които той предвижда.

Мениджърите, които заложиха и спечелиха през 2007 и 2008 от срива на щатските ценни книжа, обезпечени с ипотеки, виждат подобни възможности и в Европа, казва Ник Свенсон, управляващ Groveland Capital LLC и също спечелил от ипотечния крах.

През март тази година той е започнал да купува финансови инструменти, представляващи застраховка срещу неплащане по държавните облигации на Испания, Италия и Ирландия.

Свенсон е взел решението за покупка на тези инструменти, след като е проучил съотношението външен дълг към износ на 26 държави, които са спрели да обслужват дълговете си от 1970 насам.

Средната стойност на този коефициент се е оказала 2,3. В края на третото тримесечие на 2009 Испания е имала коефициент 6,9, а Италия 5,1, обяснява той.

Свенсон продължава да вярва, че вероятността някоя от тези страни да спре плащанията си по дълга е по-голяма от сега калкулираната в цените на инструментите вероятност от 9%.

Не всички фонд мениджъри обаче споделят тези очаквания.

Джон Полсън, който направи 15 млрд. долара по време на ипотечната криза, е сред тези, които не биха повторили стратегията си оттогава. Според него дълговите проблеми на Европа са „управляеми“.

Той е казал на своите клиенти, че слабото евро ще подкрепи френските и германски износители. Подобно на Бас той очаква скок на инфлацията, поради което купува злато и акции на производители на злато.

За други мениджъри пък потенциалните печалби от залози срещу Европа все още превишават разходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още