IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как изглежда последната една година за стоковите пазари?

Основният виновник за трудностите на пазарите е щатският долар

13:33 | 20.11.15 г. 1
<p>
	<em>Сnимка: архив Ройтерс</em></p>

Сnимка: архив Ройтерс

През последната година световните стокови пазари отбелязват изключително разнородно поведение. Visual Capitalist използва графика на Macquarie, за да покаже годишните промени при различните класове активи, включително акции, валутни пазари, облигации и суровини. Проучването покрива последната една година, като данните са представени в доларово изражение и отразени като процент.

В най-дясната част на графиката се намира основният виновник за трудностите на стоковите пазари: доларът. Щатският долар, използван за ценообразуването на стоките, е постигнал възвращаемост от почти 10% през последната една година. Макар че американската икономика все още не е достигнала до най-доброто си ниво, тя служи като спасение за инвеститорите през тази година в сравнение с пазари като Европа, Китай и Япония.

Другият индекс в дясната част на графиката, който си заслужава да се отбележи, е Nasdaq, от който са част технологичните борсово търгувани компании, поддържащи движението на американската икономика. Макар че някои анализатори са скептични за реалната стойност на някои от компаниите от Силициевата долина, не може да се отрече, че Google, Facebook, Amazon и други подобни компании в цял свят са ключови за запазването на растежа на САЩ непокътнат.

Вляво от нулевия показател обаче нещата бързо се влошават.

Ценните метали като златото и среброто поевтиняват, но това може да се отдаде най-вече на силния долар. Отрицателната посока на енергетиката и металите за индустрията, от друга страна, се определя изцяло от комбинацията на силния долар и забавянето на китайската икономика. Много стоки от земеделския сектор също изпитват големи трудности.

Сред най-големите губещи са родият, никелът и желязната руда, които отбелязват спад от над 30% за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''Макар че някои анализатори са скептични за реалната стойност на някои от компаниите от Силициевата долина, не може да се отрече, че Google, Facebook, Amazon и други подобни компании в цял свят са ключови за запазването на растежа на САЩ непокътнат'' - падението ще е голямо защото реалната цена е друга и според нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер акциите са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още