IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия отчита рязък спад през юни

Основна причина за влошаването на нагласите са страховете за разпространение на дълговата криза, което може да застраши износа

12:48 | 15.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Германия отчита рязък спад през юни

Доверието сред немските инвеститори бележи силен спад през юни, показват редовните данни на института ZEW. Като основна причина за това се посочват страховете от разпространение на дълговата криза и евентуалните негативни ефекти, които това може да има за износа и икономическия растеж на Германия.

Стойността на индекса, измерващ очакванията на инвеститорите и пазарните анализатори за предстоящите шест месеца, се понижава от 45,8 пункта през май до 28,7 пункта през юни. Това е най-големият спад от октомври 2008 година, когато сривът в доверието бе предизвикан от фалита на Lehman Brothers, припомня Bloomberg.

“Дълговата криза продължава да плаши инвеститорите“, смята Карстен Бржежки от ING Group в Брюксел. „Макар немската икономика да се представя добре в момента, мерките за съкращаване на разходите в Европа ще се отразят негативно на износа и растежа по-късно през годината“, смята специалистът.

Данните за доверието се отразиха на еврото и то увеличи загубата си спрямо долара до 1,2185 EUR/USD. Това е с близо 100 пипса под нивото, на което се търгуваше валутната двойка вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
"Данните за доверието се отразиха на еврото и то увеличи загубата си спрямо долара до 1,2185 EUR/USD"Само 15 мин. след като сте пуснали статията гледам че еврото се търгува на 1,2260! Трябва по-актуални данни да давате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още