IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите в ЦИЕ ще продължат да поскъпват и през 2018 г.

Кроната и полската злота бяха най-добре представилите се валути в света миналата година

15:00 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валутите на Централна и Източна Европа се очаква да продължат поскъпването си и през 2018 г. , водени от чешката крона, като икономиките от региона продължават на растат, без много притеснения, че ще прегреят, пише в свой анализ Ройтерс.

Кроната и полската злота бяха най-добре представилите се валути в света през миналата година. И двете поскъпнаха с повече от 5% срещу еврото и с около 20% спрямо долара.

Техните ръстове бяха много по-големи, особено за злотата, отколкото анализаторите прогнозираха в анкета на Ройтерс преди една година.

Според ново изследване на анализатори и валутни стратези, проведено от 2 до 4 януари, кроната ще продължи пътя си нагоре, като ще поскъпне с 2,4% прямо еврото до 24,95 крони за едно евро до края на 2018 г.

Злотата и унгарският форинт се очаква да поскъпнат с около 1% спрямо европейската валута през тази година до 4,13 злоти и съответно 307,5 форинта за едно евро през 2018 г. 

Ралито в първите сесии на годината, подхранвано от продажбата на долара на световните пазари, подкрепи последните две валути, които поскъпнаха до нива, очаквани чак за към края на годината.

Но тези ръстове са твърде резки, като се очаква валутите да се „укротят“ в краткосрочен план, коментираха от DZ Bank.

В Унгария централната банка продължава да разхлабва паричната си политика преди изборите през април или май. Междувременно напрежението между Варшава и Брюксел, по отношение на реформите в съдебната система в Полша, може да окаже натиск върху злотата през следващите месеци.

Но през цялата година кроната и злотата се очаква да повтарят силните резултати от миналата година, коментират анализатори пред Ройтерс.

Според тях основните фактори за валутните ръстове са стабилният ръст в региона и неговият основен търговски партньор, еврозоната, както и очакванията, че паричната политика ще се затегне в Европа.

Централната банка на Унгария едва ли ще повиши основната си ставка през тази и следващата година, но нейният икономически растеж и излишък по текущата сметка подкрепят форинта.

В Румъния, където силното нарастване на заплатите поражда безпокойство за икономическо прегряване, румънската лея не се очаква да се укрепи спрямо еврото тази година, след като през миналата година поевтиня с около 3% спрямо европейската валута.

Според проучването сръбският динар ще продължи да отслабва – с около 1,3% през тази година до 120 динара спрямо едно евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още