IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуване на CFD върху петрол

24-часовият глобален пазар на петрол е изключително чувствителен, което го прави много привлекателен за трейдърите, които търсят бързи движения

13:15 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Търгуване на CFD върху петрол

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Колебанията на петролния пазар предоставят множество печеливши възможности за редовните трейдъри. Предвид пряката връзка между икономическия растеж и търсенето на петрол, цената на горивата често се счита за основен индикатор за състоянието на световната икономика, а като база се използват цените на фючърсите върху американски лек петрол - WTI (West Texas Intermediate).

Цените на петрола се влияят не само от технически недостиг и излишък в предлагането, но и от политическата обстановка в страните на добив. Например ограничението върху предлагането на петрола в следствие от политическите бунтове в Северна Африка и Близкия Изток предизвика покачване на цените.

Въпреки тези колебаня петролът се е наложил като сравнително сигурно вложение, дори когато пазарите на акции не се представят особено добре. Все пак населението използва гориво независимо от състоянието на икономиката, така че винаги ще има потребление. По този начин и търсенето се задържа на стабилно ниво, въпреки че петролът не се използва толкова за обезпечение, колкото златото.

Пазарът на петрола е 24-часов глобален пазар. Затова горивата са изключително чувствителни и цените им са в постоянно движение, а това ги прави изключително привлекателни за трейдърите, които търсят бързи движения.

Един от най-лесните начини за печалба от петролните цени е използването на договори за разлика (CFD). Заедно със CFD-тата върху злато петролните договори за разлика са едни от най-често търгуваните, а това означава, че можете да влезете или да излезете от пазара, когато пожелаете, независимо от стойността на сделката.

CFD върху суров петрол се предлагат към два основни продукта – американският лек петрол WTI, търгуван на нюйоркската борса, и петролът тип Брент, търгуван на Intercontinental Exchange (ICE). И двата вида петрол се оценяват на базата на съответните фючърсни контракти и са достъпни на 24-часовия пазар от понеделник до петък. Възможно е да тъгувате и с договори за разлика върху различните горива за отопление.

Един CFD договор обикновено е базиран върху 100 барела. Това означава, че промяна от един долар в котираната цена на петрола предизвиква печалба или загуба от 100 долара по договора за разлика. С други думи, всеки цент, в която и да е посока, се равнява на един долар печалба или загуба по всяко CFD върху петрол.

Спредът при този инструмент обикновено е 5 до 6 пункта, а изискваният марджин може да бъде 3%, което се явява процентът за CFD-та върху суровини. Както всички деривати, CFD-тата ви позволяват да използвате значително количество ливъридж върху парите си. По този начин можете да осъществите големи печалби, но и големи загуби.

Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още