IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете при търговията с договори за разлика

Рискът може да бъде изцяло под контрол, стига да не позволяваме емоциите да ни водят

11:52 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Какви са рисковете при търговията с договори за разлика

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg подготви поредица от статии, посветени на основен финансов инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

Днешната статия е последната от рубриката Търговия със CFD, в рамките на която се опитахме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти, като днес обобщаваме и рисковете, които ги съпътстват.

Може би всеки активен участник на международните финансови пазари вече е запознат с нашумелия през последните години инструмент за търговия – договорите за разлика, или CFD. И в това няма нищо случайно, имайки в предвид нарастващата му популярност, която подсигурява дългото му бъдеще и просперитет сред инвеститорите. Но както с всеки финансов инструмент, трейдърите трябва да са запознати с ползите и рисковете, които поемат, използвайки договори за разлика.

В Австралия например вниманието на властите беше привлечено, след като наскоро направено проучване разкри незаинтересоваността на трейдърите на дребно от рисковете, обвързани със CFD търговията.Отвсякъде се говори как договорите за разлика носят значително по-добри печалби в сравнение с други инвестиции, но те са съпътствани с косвен риск, който трябва да бъде следен, за да бъде успешна търговията.

За съжаление обаче съществуват недобросъвестни инвеститори, който водят семинари, позовавайки се на CFD търговията като на „лесна сделка“, вместо да разгледат сложността и рисковете на инструмента. Някои брокери предлагат семинари, на които значението на риска се омаловажава за сметка на потенциалните печалби. По този начин посредникът не прави нищо друго освен да промотира инструмент за предлаганите от него продукти.

Не може да се отрече, че в правилните ръце договорите за разлика могат да донесат мечтани печалби от сорта на 150% за година. Защо това се случва едва на малцина? Защото хората използват марджин по коренно грешни подбуди. Например трейдърите обикновено имат прекалено малко средства, или мразят работата си и искат да си бъдат шефове сами на себе си, или просто преследват бързите пари. Затова всеки инвеститор трябва да бъде наясно със същността на CFD търговията.

Договорите за разлика имат предимство с това, че ви дават право за притежание на дялове без физически да ги купувате. Но капанът е в това, че CFD-тата позволяват на трейдърите да заемат пари и по този начин да влошават положението си при евентуална лоша преценка.

Също така договорите за разлика ви позволяват да плащате далеч по-голяма лихва по даден финансов инструмент, отколкото обикновено можете да си позволите. А това е една от основните цели на тези инструменти, тъй като ливъриджа ви дава право да умножите печалбите си отвъд възможностите на обикновената търговия. Но проблемът е, че в еуфорията си трейдърите забравят, че неизбежно ще имат някоя губеща позиция, а загубите също се умножават.

Всичко се корени в това, че инвеститорите мислят само за печалбата, която могат да направят, вместо за рисковете, които поемат. Друго нещо, което може да се стори изненадващо за един новобранец, е, че веднага след като сте направили сделката, брокерът може да ви помоли за допълнителни пари за задържането на позицията ви отворена. Така че трябва да разберете, че възможността да загубите е реална.

Един от начините за смекчаване на загубите е чрез поставяне на стоп поръчка. Но дори тя не може да ви спаси от допълнителни загуби, ако пазарът се движи прекалено бързо. Можеби поради тази причина договорите за разлика се препоръчват основно за опитни трейдъри, които притежават знания, умения за овладяване на риска и финансов капацитет за търговия с подобни инструменти.

Въпреки всичко, ако пазарът се движи срещу вас, но вие сте сигурни в анализа си и искате да задържите позицията си отворена, то тогава трябва да имате готови пари. Брокерът е длъжен да ограничи собствените си забуги, затваряйки позицията ви, ако не преведете пари в сметката си бързо. А ако пазарът се обърне във ваша полза и брокерът е затворил позицията ви, това би било наистина разочароващо.

Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vencislava.hristova
преди 4 години
В какво се изразява косвения риск за инвеститорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още