IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как можем да търгуваме с "пазарния страх"

Един от начините е чрез договори за разлика (CFD), базирани върху индекса на волатилността (VIX)

12:05 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Как можем да търгуваме с "пазарния страх"

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Обикновено колебливостта на пазара варира значително и зависи основно от това, колко уверени или несигурни се чувстват участниците на пазара. Понякога обаче самите трейдъри търсят висока колебливост на пазара, например когато очакват големи движения в цените. Обратният вариант също е възможен. Когато обстановката на пазара е спокойна, търговците, които се стремят към дългосрочни инвестиции или спестявания, могат да се наслаждават на спокойни нощи.

От 1993 г. насам Chicago Board Options Exchange (CBOE) следи колебливостта на пазара, измервайки я чрез VIX индекс. Индексът на волатилността (VIX) се използва като мярка в реално време за променливостта, извлечена от цените на опциите върху индекса S&P 500 – основният американски индекс, който следи цените на акциите на най-големите 500 листвани компании в САЩ. VIX се базира само върху опции, търгувани на Chicago Board Options Exchange.

Наричаният още „индекс на страха“ всъщност измерва до каква степен тейдърите на фондовите борси очакват S&P 500 да се промени през следващите 30 дни. Високата стойност на VIX предполага голяма волатилност на пазара, базирана върху завишените цени на опциите. Забележете, че VIX не показва нивото на индекса S&P 500. Също така е важно да се отбележи, че „индексът на страха“ показва колебливостта, в която и да е от посоките на промяна за S&P 500.

Колебливостта на индекса Dow Jones Industrial Average се измерва от друг индекс на волатилността с абревиатура VXD, a NASDAQ 100 – с VXN.

VIX се представя в процентно изражение, като с нарастването на процента, расте и волатилността на пазара. Всъщност, когато има несигурност сред трейдърите, индексът варира осезаемо и в двете посоки. Въпреки че VIX се измерва от 1993 г., той рядко е надвишавал 35 процентни пункта. Те бяха достигнати през 1998 г. по време на руската дългова криза и последвалото спукване на dot.com балона.

В периода 1998 г. - 2003 г. беше отбелязана значителна променливост в индекса, след която последва период на стабилност. Исторически „индексът на страха“ винаги е варирал между 15 и 35 процентни пункта, но към края на 2008 г. скочи над 70, отразявайки хаоса на пазарите след колапса на „Лемън Брадърс“. По подобни причини, когато през май 2010 г. цените масово започнаха на падат, VIX отбеляза рязко покачване от около 20 на 45 пункта.

Както вече разбрахме VIX измерва инвеститорския страх и несигурност на пазара в следствие на лоши новини около пазарите на акции. Колкото по-висок е индексът, толкова по-несигурни се чустват трейдърите. Само че има и други ситуации, когато VIX се покачва. Например широко разпространеният оптимизъм също кара индекса да нарасне. Едно добро правило за запомняне е, че когато индексът на волатилността е над 30%, значи трейдърите са особено несигурни, а когато е под  20%, преобладава увереността.

Connors Research придава значителна важност на 10-дневната пълзяща стойност на VIX. Според източникът на търговска информация, ако „индексът на страха“ е с повече от 5% над своята SMA10, то S&P 500 са се представили двойно по-добре от обикновено. А когато е с над 5% под SMA10, компаниите от индекса S&P 500 се представят слабо.

В допълнение към фючърсите и опциите върху VIX, днес вече са достъпни и договори за разлика (CFD), базирани върху стойността на индекса на волатилността, които представляват най-добрият начин за търговците, търсещи директна информация за бъдещата посока на VIX.

Според някои търговци CFD-тата могат да се използват като застраховка за друга съществуваща позиция. Обикновено индексът на волатилността е в негативна зависимост спрямо пазара – той се покачва, когато пазарът пада, и намалява, когато пазарът се възстановява. CBOE потвърждава, че тази зависимост е вярна в 88% от случаите.

Търговията с волатилност е ограничена в краткосрочен план. Затова е важно да сте в крак с всички икономически индикатори, които ще бъдат публикувани в периода на тъгуване. Например месечните данни за заетостта в САЩ са едни от най-важните цифри, свързани пряко със състоянието на икономиката. Така че ако се появят неочаквани промени в тях, най-вероятно това ще повлияе на пазара и нивото на волатилност.

Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още