IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се възползваме от колебанията в цената на златото

Договорите за разлика усилват ефекта от изменението в стойността на ценния метал, но изискват предпазливост

10:15 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Как да се възползваме от колебанията в цената на златото

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Сътресенията на финансовите пазари от последните години събудиха интереса на търговците към спекулирането и с един по-различен инвестиционен инструмент. А именно - златото. В действителност няма значение към кой инструмент ще се насочите, важното е винаги да намирате най-подходящия начин за търговия, който ви позволява да печелите от интуицията си спрямо движенията на цените.

Някои търговци днес предпочитат да инвестират в добивния сектор и по-точно в компаниите за проучване, но този вид търговия не включва директно търгуване с цените на златото. От друга страна, при физическото злато, без значение дали под формата на кюлчета или монети, има проблеми със сигурността и съхранението. Фючърсните пазари са друга алтернатива за търгуване на златото, но през последните години като значително по-лесен и достъпен инструмент се наложиха договорите за разлика (CFD) върху златото.

Златото винаги се е приемало за сигурно убежище при нестабилни финансови пазари. Затова, когато наблюдаваме пазарни сътресения, е естествено цените на златото да се покачат. Поради сигурността, която предлага, ценният метал се счита за идеална застраховка срещу подобни събития. Тази тенденция се е наложила с времето поради факта, че златото има вътрешна стойност, като суровините, докато акциите и валутите могат рязко да загубят стойността си при неблагоприятно икономическо развитие.

От друга страна, когато световната икономика е сравнително стабилна, цената на златото се движи главно от индустриалната употреба на ценния метал в медицинските и технологични устройства и в бижутерията. Разбира се, златото далеч не се използва в промишлеността толкова, колкото медта и цинка. Също така, цената на златото реагира силно на търсенето, продиктувано от паричната му стойност, за разлика от другите метали, които реагират и на промените в индустриалното търсене и предлагане.

Златото се котира в долари, така че обикновено се движи в обратна посока спрямо долара. Например, когато доларът е под натиск, търсенето на злато ще се увеличи, защото трейдърите в чуждите страни ще извършват по-изгодни сделки, възползвайки се от обменния курс. 

За трейдърите не е от голямо значение, че високите цени на златото могат да повлияят зле на пазара на бижутата – индустрия, която все още държи 70% от физическото търсене на злато. Трябва да отбележим факта, че рецесията изглежда стигна най-ниската си точка, а пазарите на акции и международния валутен пазар най-вероятно ще изпитат засилен интерес от инвеститори и трейдъри. Подобни фактори могат да се отразят негативно на цената на златото и да предизвикат спада й.

Имайки предвид, че запасът от злато е ограничен и е невъзможно металът да бъде произведен по изкуствен път, а търсенето продължава да се покачва, особено в Индия, цените могат да достигнат изключително високи стойности. Индия се явява най-големият потребител на злато. Всяка година по време на индийския сватбен сезон между септември и декември търсенето на ценния метал се покачва и съответно предизвиква скок в цената на златото.

Във връзка с рекордно ниските лихвени проценти във Великобритания, еврозоната и САЩ, много инвеститори и спекуланти се притесняват от възможна инфлация като страничен ефект от рязкото икономическо възстановяване. Инвестицията в злато е прекрасен начин за предпазване срещу възможна инфлация. По този начин компенсирате загуби в други части на инвестиционния си портфейл.

Златото има обратна връзка с реалните лихвени проценти. Това означава, че когато инфлацията се покачва и реалните лихвени проценти падат, цената на златото се очаква да продължи да расте. Това се случва, защото златото привлича инвеститори, които са неспособни да получат задоволителна възвръщаемост от традиционните инвестиции в активи. Високо ниво на правителствен дълг също може да удари валутните пазари и да насочи трейдърите към убежището на златото.

Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още