IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CFD контрактите върху индекси дават чудесна възможност за спекулации

Рискът при договорите за разлика с индекси е по-нисък, тъй като се пренася върху целия пазар, а не върху една единствена компания

10:53 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
CFD контрактите върху индекси дават чудесна възможност за спекулации

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Договорите за разлика (CFD) върху индекси предоставят чудесна възможност за спекулация на всеки пазар. Рискът при CFD търговията се счита за по-нисък, тъй като се пренася върху целия пазар, а не върху една единствена компания.

Договорите за разлика предлагат диверсифицирана експозиция, защото повечето от факторите, които влияят индивидуално на компаниите се изключват. Например, ако мислите, че британският FTSE 100 ще бъде стабилен за известно време, можете да купите CFD, което ще ви позволи да спечелите при положение, че прогнозата ви се сбъдне. Разбира се, ако предполагате, че друг индекс като Dow Jones Industrial Average ще падне, също можете да извлечете полза чрез CFD.

С купуването на договор за разлика инвеститорът търгува с ценовата разлика на даден индекс между два времеви периода. CFD-тата се предлагат върху всички ключови индекси, които позволяват на всеки трейдър да се включи в световната търговия. Освен британските и американски пазари CFD договорите покриват пазарите в далечния изток, германския DAX, Aussie 200 и много други.

Защо да изберем CFD върху световни индекси?

За начало, борсовите индекси се считат за основен показател за състоянието на пазарите във всяка страна. Постоянното им дискутиране в медиите пък позволява на инвеститорите да се запознаят с тях лесно и бързо. С други думи, CFD договорите са полезни с това, че предоставят удобен достъп до иначе непознати пазари без да се притеснявате за клирингови разходи или за подбирането на конкретни акции.

Повечето основни индекси са базирани на кошници с ценни книжа на водещи компании и затова се считат за добри измерители на текущото „настроение“ на пазара. По този начин като заемете позиция в даден индекс, всъщност инвестирате точно в тези акции на водещи компании.

Голяма част от търговците, които предпочитат да инвестират краткосрочно, предпочитат да се фокусират върху основните борсови индекси като FTSE, Dow Jones и S&P. Последните позволяват по-добър технически анализ и реагират по-благоприятно на ценови промени. Всъщност през по-голямата част от времето ще откриете, че индексите се движат в трендове с добре дефинирани нива на подкрепа и съпротива.

Най-търгуваните индекси на пазара са FTSE 100, Dow Jones, S&P и германския DAX. Други известни индекси са френският CAC-40 и японският Nikkei 225. Интересното е, че DAX се класира на четвърто място по популярност, но това се дължи най-вероятно на факта, че индексът отбелязва по-голямо движение от FTSE 100, а това привлича основно трейдърите, които търгуват в рамките на деня.

Какво точно е CFD върху индекс?

Това е договор за разлика, който позволява на инвеститорите да проследяват и да търгуват с индекс, върху който е базран CFD контрактът, въпреки че цените могат да се различават от действителните нива на индекса. С други думи, CFD договорите върху индекси имат за цел да отразят най-доброто приближение на пазарната цена, като се вземат фючърсните котировки, с корекция за справедлива стойност. 

Изглаждането е необходимо, защото докато таксата за финансиране на отворените CFD-та се начислява ежедневно, цената на фючърса включва останалите разходи по финансиране до датата на изтичане на договора.

Съществуват няколко преимущества при търгуването със CFD върху индекси, особено ако искате да се включите в световната икономика, от чиито движения индексите се влияят силно. Може да нямате време да анализирате по индивидуално компаниите по цял свят, но ако смятате, че японският индекс Nikkei е стабилен, ще бъде много лесно да заемете позиция директно върху представянето на този пазар.

Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още