IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Не инфлацията, а липсата на кадри е проблемът в туризма

Ако през 2025 г. средната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към професията в България, казва експертът

11:27 | 23.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основният проблем в туризма това лято не е инфлацията, цената на тока и другите стоки, а липсата на работници. Хроничният недостиг на персонал в туризма в България е около 20-25 хил. души годишно  а фона на общо заетите в сектора и съпътстващи дейности - около 320 хиляди. Това каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите на експерта позиционирането на България като изгодна дестинация е за сметка на това, че работещите в сектора са лишени от възможността да получават нормални европейски заплати. По данни на Евростат, оповестени тези дни, през 2021 г. в България са най-ниски равнищата на цените в група "Ресторанти и хотели", като те са 46 на сто от средното за ЕС.

„Кадрите от времето на държавния  „Балкантурист“ вече са на доизживяване, а липсват млади хора заради образователния дефицит, липсата на система за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от държавата и бизнеса, защото той се е самодистанцирал от тази система“, смята Драганов. Балкантуристките кадри още работят, а вече са на преклонна възраст, допълни той.

По думите му ако през 2025 г. средната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към професията в България. 

Той уточни, че това са данни към 2015 г. без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента средната заплата в сектора у нас е 1100 лева, същевременно работещите в туризма не са гарантирани социално, че да получат достойни пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази професия, води мизерни старини, коментира още експертът. Той допълни, че обедняването на тези заети е свързано и с това, че работата в туризма е сезонна.

Освен това парите в бранша през последните 20 години са насочени основно за реинвестиции в нови обекти, за които после пък са необходими нови кадри, а не за повишаване на доходите на работещите. По тази причина според Драганов към 2025 г. български работодател в туризма, който не може да плаща на персонала средна заплата от 1400 евро, ще бъде принуден да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и ресторантите, но е по-различна при къщите за гости, където факторът работна сила никога не е подценяван и приходите са за семейството, смята експертът.

Надежда за бранша дава предложението ваучерите за храна да се ползват и за почивка, коментира Драганов държавната политика в туризма и изрази надежда това предложение да бъде подкрепено от повечето парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, защото то ще помогне на вътрешния туризъм.

Положително се посреща и предвиденото в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще постави България като коректна дестинация през 2023 г. с решението си да плаща по 35 евро на седалка за турист. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, практика и работа, за да може средствата, давани за образование от държавата, да бъдат трансформирани в стипендии, за да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите сектори на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 1 година
да вземете и малкото налични кадри да ги обучите, за да има качествена услуга за цените които държите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 1 година
То кадри има, обаче не щат да са роби. Да запретват ръкави собствениците и родата им, както в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още