IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се чуждите туристи у нас да са с над 1,5 млн. повече от 2021 г.

PCR тестовете и сертификатите трябва да отпаднат, защото пречат на свободните пътувания, каза Румен Драганов

12:48 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

В сравнение с миналата година се очаква над 1,5 млн. повече чужденци да посетят България, прогнозира пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според оценките на института около 70 хил. чужденци ще посетят България за предстоящите Великденски празници от общо 500 хил. за месеца.

По Великден от 340 хил. пътувания на българи около 60 хил. ще се реализират в чужбина, а останалите - у нас, сочат още прогнозите.

Драганов посочи, че миналата година туризмът е бил спрян от липсата на хоризонт и страната е загубила над 1 млн. туристи (заради ограниченията в пандемията, бел. ред.) По думите му това лято не трябва да се получава така, тъй като има огромен интерес за пътувания към България.

Драганов подчерта този интерес към страната ни за предстоящия сезон в контекста на ограниченията за полети заради войната в Украйна и посочи, че има полети от необичайни за нас като туристическа дестинация места, например Хърватия, Швейцария или Испания. 

По темата с бежанците, настанени в хотели у нас, Румен Драганов заяви, че "украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане". "Имаме свободен капацитет", увери той.

"PCR тестовете са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – нека да останат. Става въпрос за пари", заяви Румен Драганов преди предстоящото изслушване на главния държавен здравен инспектор в парламентарната комисия по туризъм днес.

Според него PCR тестовете и сертификатите трябва да отпаднат, защото пречат на свободните пътувания. „Хората свикнаха – ако им искат и по два PCR теста, ще ги правят, но те са абсолютно безсмислени и пречат“, заяви той.

Според Драганов в тези трудни времена туризмът ще покаже как работи, защото "не се нуждае от редки метали, нефт и газ в тези обеми, в които се нуждаят други производства".

Заради свръхпредлагането и голямата конкуренция Румен Драганов не очаква драстичен скок в цените на хотелите у нас. Той съветва за предстоящия сезон да заделим по десет лева отгоре на всеки 100 лева. "Ред неща се рационализират, така че цената да се запази. Виждаме и други, които са увеличили цената – максимум до 20%. И двете формули ще наблюдаваме", каза Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още