IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Балчик не иска 5G?

Не става въпрос за някакво определено убеждение, а по-скоро за предпазливост, твърди Николай Колев, председател на Общинския съвет в града

17:49 | 09.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общинският съвет на Балчик прие едногодишен мораториум върху внедряването на 5G мрежата заради недостатъчната информираност за ползите и вредите от нея. Това заяви Николай Колев, председател на Общинския съвет в Балчик, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Не става въпрос за някакво определено убеждение, а по-скоро за предпазливост", уточни гостът.

Колев заяви, че неговото безпокойство е до какво ще доведе това слагане на антени и облъчването от тях. Той каза също така, че много хора от общината се притесняват от недобрата информираност за влиянието на тези електромагнитни лъчения и дали те биха довели до заболявания.

"Мораториумът е за една година, за да се докаже, че ползите ще са повече от негативите", добави гостът. 

Колев обясни, че в рамките на общинския съвет е имало сериозни дебати относно технологията, като са били разгледани доклади на Европейския парламент, в които е упоменато, че към 5G трябва да се подходи предпазливо и всяка държава да приеме защитна рамка и да информира населението за влиянието й. Въпреки това становище от Комисията за регулиране на съобщенията не е било поискано.

"При внедряването на 4G и 3G нямаше такива дебати, но сега страховете на хората са, че поставянето на повече антени ще доведе до повече излъчвания", каза Колев.

Гостът заяви, че Балчик няма да остане единственият 4G град в България, като обясни, че в рамките на следващата година ще бъде проведено обстойно проучване на технологията и въпросът за въвеждането й отново ще бъде поставен за обсъждане. 

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
beinsa
преди 3 години
5G са напълно безвредни и само *** може да се плаши от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Minka
преди 3 години
Да не се правят на "улави" тия там в Балчик, ветрогенератори в Натура 2000 може нали, а 5G не може. Аре холан, не им вярваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Това е последната грижа на кмета и на общинските съветници в Балчик. Има маса други проблеми да оправят, а те се занимават с нещо което дори не разбират. А има да минат поне 5 год докато дойде това нещо, защото още 4G не е дошло пълноценно в Балчик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Не знам, това може да се окаже печеливша идея. Трябва обаче да спрат абсолютно всички високочестотни излъчватели. Като знам колко хора имат фобии към такива излъчвания, вероятно ще има много, които биха искали да отидат на почивка, или да поживеят на подобно място, от което пък в Балчик ще направят кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
прав е човекът ... само пчелите да се набюдават и ще стане ясно какво следва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
"до какво ще доведе това слагане на антени и облъчването от тях" в пъти повече се облъчва всеки, докато говори по телефона, особено когато е на място със слаб обхват или телефона е на зарядно, ама в балчикО не са от най-големите мислители, градът бе в дупки 5 години, все ги ремонтираха, а като завали по-силно работата става да си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още