IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone: Усещаме ефекта от по-малкото международни пътувания

Приходите от роуминг са се свили, но въпреки това телекомът изпълни прогнозата за годишната си печалба

15:19 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, отговори на очакванията за 2,6% ръст на годишната си печалба до 14,9 млрд. евро, но не даде прогноза за текущата си фискална година заради несигурността, породена от коронавируса, предава Ройтерс.

„Усещаме директното влияние от по-малкото международни пътувания върху приходите ни от роуминг и очакваме икономическият натиск да повлияе на приходите ни от клиентите с времето“, посочва компанията.

„Въпреки това наблюдаваме значителни увеличения в обема на данните и засилване на лоялността, тъй като нашите клиенти ценят повече качеството, скоростта и надеждността на нашите мрежи“, допълва телекомът.

Компанията посочва, че като се имат предвид несигурностите и влиянието на пандемията, тя не може да даде прогноза за коригираната си печалба за текущата година.

Но заяви, че на база оценка на световната икономика, може да остане без изменение или да се понижи леко.  

И все пак гигантът даде прогноза за свободния паричен поток преди разходите за спектъра, посочваки, че той ще е поне 5 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Ред намали дивидента преди година, с което облекчи натиска върху счетоводния баланс на групата. Тя запази плана си да плаща по 9 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още