IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone ще обособи като самостоятелна компания своето звено за клетъчни станции

Британската компания планира да свие дълга си като стартира IPO или продажба на миноритарни дялове на бъдещото предприятие

14:44 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската телекомуникационна компания Vodafone планира да обособи своите клетъчни станции в отделен бизнес, като планира и възможно първично публично предлагане (IPO) или продажба на миноритарни дялове, за да бъде намален дълга, съобщава Bloomberg.

Акциите на компанията поскъпват с над 9% минути преди 14:30 ч. българско време в Лондон, след като дружеството разкри плановете си да отдели най-голямото портфолио за изграждане на клетъчни станции в Европа до май 2020 г. Бизнесът ще се състои от 61,7 хил. мачти за антени в 10 страни, съобщиха от Vodafone. 

Този ход е резултат от преразглеждане, започнало още през 2018 г. от Ник Рийд, след като беше назначен за главен изпълнителен директор, за да намери начин за набиране на средства от инфраструктурата, намаляйки по този начин дълга.

От друга страна това ще помогне на компанията да започне преход към следващото поколение мрежи – 5G.

Vodafone се присъединява към други големи европейски компании като Altice Europe NV и Iliad SA, които искат да се възползват от нарастващото търсене на телекомуникационна инфраструктура от фондове за частен капитал, които вливат директно пари в брой.

Бизнесът с телекомуникационна инфраструктура, която обикновено е отделена от базовия мобилен бизнес, насочен към потребителите, е по-високо оценяван, тъй като разполага с постоянен, стабилен поток от приходи и е изолиран от основния потребител.

Акциите на China Tower Corp. поскъпнаха с 63%, след като компанията набра 6,9 млрд. долара от своето IPO през 2018 г. Държавната китайска компания е създадена чрез обединение на активите на China Mobile Ltd., China Unicom Hong Kong Ltd. и China Telecom Corp. през 2015 г., като част от по-голям план за регформиране на държавната безжична индустрия.

TowerCo, както Vodafone назовава отдела в момента, ще има годишни приходи в размер на 1,7 млрд. евро (1,9 млрд. долара) и печалба преди лихви, данъци  и амортизация от около 900 млн. евро. Така предприятието може да достигне пазарна оценка от 16 млрд. евро, в зависимост от структурата на компанията, смята Джеймс Рацър, анализатор в New Street Research.

Vodafone обяви своите планове заедно с финансовите резултати за първото тримесечие, които надминаха прогнозите на анализаторите, тъй като компанията се възползва от ценовите промени в Италия и забави загубите при клиентската база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още