IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще глобява за използване на компоненти от Huawei

Доставчиците могат да очакват глоба до десет процента от годишните си продажби или еквивалента на около 113 000 евро на ден

09:06 | 24.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След изключването на китайския доставчик Huawei от разширяването на 5G мрежата британското правителство възнамерява да наказва нарушителите на забраната с глоби.

„Новият законопроект е един от най-строгите закони за телекомуникационна сигурност в света и позволява на Обединеното кралство да предприеме необходимите мерки за защита на нашите мрежи“, заяви министърът на цифровизацията Оливър Даудън във вторник, цитиран от Ройтерс.

Според законопроекта доставчиците могат да очакват глоба до десет процента от годишните си продажби или еквивалента на около 113 000 евро на ден, ако използват компоненти на Huawei за разширяване на мрежата си. Правителството в Лондон заяви, че по-строгите стандарти за сигурност ще помогнат и за защитата на Обединеното кралство от възможни кибератаки.

Huawei показа разочарование от решението на правителството в Лондон.

„Това решение е политически мотивирано и не се основава на справедлива оценка на рисковете“, заяви вицепрезидентът Виктор Джан. Забраната изтласква Великобритания по „бавната лента“ по пътя към дигитализацията, пояснява той.

Великобритания беше първата държава в Европа, която забрани технологията на Huawei в своята 5G мрежа от 2027 г. САЩ оценяват Huawei като риск за сигурността. Те подозират, че данните на клиентите се използват за шпионаж. Частната китайска компания отрече неколкократно обвиненията.

Съвсем наскоро Швеция също забрани използването на технологията на Huawei в своята страна и изключи компанията от създаването на своята 5G мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още