IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor се оттегля от Мианмар

Компанията продаде местния си бизнес на инвестиционната фирма M1 Group

13:33 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Норвежкият телекомуникационен оператор Telenor продаде операциите си в Мианмар на ливанската инвестиционна фирма M1 Group за 105 млн. долара, обяви Telenor. С това компанията разкри, че се оттегля от страната, която затъна в хаос след военния преврат през февруари, предава Ройтерс.

„По-нататъшното влошаване на ситуацията и неотдавнашното развитие на събитията в Мианмар стоят в основата на решението за продажба на компанията“, посочва Telenor.

Telenor, един от най-големите чуждестранни инвеститори в Мианмар, беше сред малкото западни компании, които заложиха на югоизточната азиатска държава, след като тя излезе от военната диктатура преди десетилетие.

Telenor отписа стойността на подразделението си в Мианмар през май, записвайки загуба от 6,5 млрд. норвежки крони (752 млн. долара), след като мобилният ѝ бизнес беше силно ограничен след военния преврат на 1 февруари. На 15 март хунтата разпореди национално спиране на мобилните данни, с което затрудни продемократичните активисти да организират протести и да рапространяват послания в подкрепа на сваленото правителство.

Насилието след преврата на 1 февруари прогони над 230 хил. души от домовете им, а над 880 души бяха убити от силите за сигурност. 5200 пък са задържаните, твърдят от Организацията на обединените нации.

Хунтата в Мианмар забрани директорите на чуждестранни големи телекомуникационни компании да напускат страната без разрешение и ги притиска да въведат изцяло технология за прихващане, която ще позволи на властите да наблюдават потребителите, съобщи източник на Ройтерс по-рано тази седмица.

Продажбата на активите на M1 Group ще гарантира продължаване на операциите, заяви главният изпълнителен директор на Telenor Сигве Бреке.

„Ситуацията в Мианмар през последните месеци става все по-предизвикателна за Telenor поради съображения за сигурност, регулаторни причини и изпълнение на изискванията“, допълва Бреке.

Норвежкият държавен оператор има присъствие в скандинавските страни, както и в Азия, където 95% от нейните 187 млн. клиенти са базирани в Бангладеш, Пакистан, Тайланд, Малайзия и Мианмар.

Компанията им около 18 млн. клиенти в Мианмар, което означава, че обслужва една трета от населението от 54 млн. души в страната.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още