IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомуникационната индустрия призовава за нови действия за проверка на мрежите

Казузът с Huawei накара индустрията да помисли повече за тестовете на сигурността на мрежата

21:58 | 15.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Телекомуникационната индустрия призова европейските правителства да се присъединят към мобилните оператори в установяването на тестов режим за защита на мрежовата сигурност, без да има изключване на доставчици от пазара, предава Ройтерс.

Инициативата на GSMA, организацията, която представлява 800 оператора от цял свят, се появява в момент, в който Съединените щати оказват все по-голям натиск върху своите съюзници да забранят използването на оборудване на Huawei.

Операторите предупреждават, че подобна стъпка би сринала доставката на оборудване, ще доведе до ръст на разходите за тях и техните клиенти, ще забави пускането на следващото поколение 5G услуги с години и потенциално ще засегне съществуващите мрежи.

"Подобни значителни последици, нарочни или не, могат напълно да бъдат избегнати“, посочва GSMA в изявлението си – само две седмици преди Световния мобилен конгрес в Барселона, на който е организатор.

Събитието, което се очаква да бъде посетено от над 100 хил. посетители, също така се очаква да включва дискусия на затворени врати между главните изпълнителни директори на телекомите. Те ще обсъдят рисковете пред индустрията, които ще нараснат, ако правителствата забранят Huawei.

GSMA твърди, че събира работна група от европейски оператори, за да идентифицира начини за подобряване на съществуващите режими на тестове на отделните оператори от външни лаборатории или в партньорство с 3GPP, която се грижи за стандартизацията на 5G.

GSMA препоръчва на правителствата и мобилните оператори да работят заедно, за да постигнат съгласие относно гаранциите и тестовия режим за Европа, „така че да се гарантира доверие в сигурността на мрежата, като същевременно се запази конкуренцията при доставката на мрежово оборудване“.

Най-голямата крачка

Подобни призиви има и от най-големия европейски мобилен оператор Deutsche Telekom, който иска да засили режима на тестове и спазване на изискванията в страната, без да се налага да прибягва до обща забрана на китайските доставчици.

Това е най-голяма стъпка на индустрията да предотвратяване на случилото се в Австралия, където беше наложена забрана на Huawei – пазарният лидер с 28% дял глобално. Забраната беше наложена след предупрежденията на САЩ, че оборудването на китайския гигант е ползвано за кибершпионаж от страна на Пекин.

Вашингтон също така твърди, че китайските доставчици са обект на Националния закон за разузнаването, който изисква организациите и гражданите да сътрудничат за целите на шпионажа.

Европейският съюз обмисля предложения, които биха довели до фактическа забрана на Huawei, твърди представител на властите, допълвайки, че нараства международно напрежение върху базираната в Шънджън компания.

Huawei отрича американските твърдения, а европейските оператори посочват, че няма никакви доказателства, че оборудването на Huawei, което ползват в мрежите си, някога е ползвано за подобни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Само и само защото не е американска компания го правят. Доста подло. Като арестуваха главният им финансист Менг Уанжоу беше своеволие на американските правоприлагащи органи. Точно като своеволията в българската система само че САЩ би следвало да бъдат еталон за законност, а не да се сравняват с мижетурчески държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още