IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony се насочва към космическите технологии

Гигантът създаде нова компания за целта

13:17 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony заяви, че е създала нова компания, която ще изгражда и доставя устройства, позволяващи на малки сателити в орбита да комуникират помежду си чрез лазерни лъчи. По този начин компанията навлиза по-сериозно в бързоразвиващия се космически сектор, предава Ройтерс.

Sony Space Communications Corp, регистрирана в сряда, има за цел да се възползва от лазерната технология, за да избегне проблемите с радиочестотите. Устройствата ще работят между сателити в космоса и на сателити, комуникиращи с наземни станции.

Компанията не казва кога очаква да пусне първото такова устройство да заработи в космоса, дали вече е привлякла клиенти, както и колко пари е инвестирала в технологията до момента.

Въпреки че в орбита има около 12 хил. сателита – брой, който се очаква да нарасне бързо в следващите години, докато космическите компании свиват разходите за изстрелвания в космоса, а фирми като Amazon и SpaceX изграждат големи мрежи от нискоземни спътници за предоставяне на интернет комуникации по целия свят.

„Количеството данни, използвани в орбита, също се увеличава от година на година, но количеството на наличните радиовълни е ограничено“, коментира президентът на новата компания Кохей Ивамото.

SpaceX произвежда собствени лазерни комуникационни устройства, а в края на миналата година ги пусна за първи път на своите спътници Starlink.

Sony твърди, че един от първите ѝ успешни тестове се е случил през 2020 г., когато е прехвърлила изображение с висока резолюция чрез лазер от Международната космическа станция до наземна станция в Япония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още