IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank нанесе удар на Huawei, избирайки Nokia за 5G партньор

Ситуацията за китайския технологичен гигант става все по-неприятна

16:06 | 29.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският телекомуникационен гигант SoftBank избра Nokia за новия си стратегически партньор по търговското предлагане на 5G услуги, съобщава компанията.

С това обаче китайската Huawei Technologies губи един от ключовите си клиенти.

“Пускането на 5G AirScale на Nokia ще позволи на телекома да отговори на нарастващото търсене на потребителите и бизнеса за 5G”, коментираха от SotBank.

От компанията посочват още, че досега Nokia е била доставчик на редица услуги към SoftBank, ето защо новото споразумение ще позволи засилването на партньорството между двете организации.

“5G AirScale на Nokia поддържа множество честоти, както и в разпределени, така и в централизирани архитектури, което дава на SoftBank огромна гъвкавост в развитието на мрежата”, се уточнява в прессъобщението. В него се коментира още, че Nokia е “доверен партньор от край до край” в 5G мрежата на SoftBank.

До момента Nokia има общо 38 5G търговски договора. Бройката се доближава до тази, която обяви преди малко повече от месец Huawei Technologies. Тогава тя разкри, че до края на март си е осигурила 40 търговски договора за изграждането и оперирането на петото поколение телекомуникационна инфраструктура.

Новините за партньорството на Nokia и SoftBank обаче никак не са добри за китайския технологичен гигант, чието бъдеще по много показатели остава неясно. Забраната за използване на американски технологии и за ползване на оборудването на Huawei за изграждането на 5G мрежите в САЩ, които засегнаха компанията, са само част от проблемите, в които тя е забъркана.

Междувременно главният финансов директор Мън Уанджоу остава обвинена в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран, а американският президент Доналд Тръмп се опитва да притиска своите съюзници да не ползват оборудване от компанията заради опасност от шпионаж.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
да, ама не :):) така ви се иска само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Darkblue2
преди 4 години
Nokia или още HDM Global произвеждат всико само в китай от много години. Както и почти всики в ИТ и комуникационния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Solar Power
преди 4 години
Браво ! Хубаво е да се вижда и продукция на която не пише Made in China :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още