IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с плащанията към "Ислямска държава" може да донесе глоба на Ericsson

Компанията записа спад на печалбата заради оттеглянето си от руския пазар

17:49 | 14.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Шведският доставчик на телекомуникационно оборудване Ericsson заяви, че вероятно ще бъде глобен от американските регулатори заради казуса с разследването за даване на подкуп в Ирак. Освен това компанията отчете спад на тримесечната печалба заради спирането на бизнеса в Русия, предава Ройтерс.

През февруари компанията разкри, че вътрешно разследване е установило, че фирмата може да е направила плащания към „Ислямска държава“ в Ирак – неправомерно поведение, което според нея е „започнало поне през 2011 г.“.

Цената на акциите на Ericsson спадна със 7 на сто по време на ранната търговия днес, с което понижението на стойността на книжата от началото на скандала досега достигна близо 30%.

Американското министерство на правосъдието може да предприеме редица действия, посочва компанията. Те „вероятно могат да включват допълнителни парични плащания“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм, допълвайки, че компанията не може да определи в какъв размер би била глобата.

Ericsson отчете 11% спад на годишна база на коригираната оперативна печалба за първото тримесечие до 4,7 млрд. шведски крони (500 млн. долара). Тя понесе удар от 95 млрд. долара от безсрочното спиране на бизнеса в Русия заради инвазията в Украйна.

Продължаващите патентни съдебни спорове с Apple и забавянето на подновяването на годишния софтуерен договор за 1 млрд. долара за сегашното тримесечие също натежават на компанията.

Приходите ѝ обаче са се увеличили с 11% на годишна база до 55,1 млрд. крони благодарение на по-голямото търсене на 5G телекомуникационно оборудване. Сумата се оказа над прогнозата за 53,36 млрд. долара.

Една потенциална нова глоба ще е в допълнение към сумата от 1 млрд. долара, които Ericsson плати на Министерството на правосъдието през 2019 г. за уреждане на дела за подкуп в няколко държави. По това време Ericsson се съгласи на надзор от регулаторите за период от три години.

„По наше мнение глобата е най-доброто, на което Ericsson може да се надява, тъй като на пазара напоследък се обсъждат доста по-лоши сценарии“, коментира Мадс Розендал, анализатор в Danske Bank Credit Research.

Пазарните спекулации за потенциални наказания варират от санкции срещу компанията до забрана за продажба в Съединените щати, както и съдебни действия срещу директори на Ericsson.

В рамките на публично порицание за скандала миналата седмица акционери, притежаващи над 10% от акциите на Ericsson, гласуваха против освобождаването от отговорност за миналата година на членове на борда на директорите. Това означава, че Еколм и други представители на борда могат да бъдат държани лично отговорни за действията им.

Същевременно Ericsson харчи значителни суми, за да увеличи запасите си от ключови компоненти предвид глобалния недостиг на чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да знаем че за Русия говориш, но никой няма да пита защо са инвестирали там през годините... важното е сега да се махнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
А, това е дреболия. Тепърва много компании и държави ще трябва да обясняват защо са наливали пари в един неонацистки режим, избиващ собственото си население. За една държава, по-близо до нас от Сирия и Ирак говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още