IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват разследване на Ericsson заради казуса с "Ислямска държава"

Компанията може да получи солена глоба

11:11 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Ericsson обяви, че американският борсов регулатор е започнал разследване относно въпроси, описани в доклада на компанията от 2019 г., свързан с разглеждането на казуса ѝ с Ирак, предава Ройтерс.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване заяви, че напълно съдейства на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Освен това каза, че е твърде рано да се определи изходът от разследването.

През февруари Ericsson разкри, че нейно вътрешно разследване е открило, че тя може да е направила плащания към „Ислямска държава“ в Ирак – нарушение, което по думите ѝ е „започнало поне през 2011 г.“

Министерството на правосъдието на САЩ, което през 2019 г. глоби Ericsson за споразумение по друг случай с даване на подкупи, също разследва начина, по който компанията се е справила с разследването, и се очаква също да наложи наказание.

Като част от споразумението Ericsson се е съгласила да се ангажира с независим мониторинг за период от три години.

„В тези случаи не е нещо необичайно различни части на американските власти да се ангажират и не е нещо, което очакваме съществено да промени, която и да е финална глоба и/или споразумение“, коментира Мадс Росендал, анализатор в Danske Bank Credit Research. „Това обаче може да доведе до допълнителни забавяния, когато са включени повече страни“.

Говорител на Комисията по ценните книжа и фондовите борси не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Американските агенции разследват компании за нарушаване на Закона за задграничните корупционни практики (FCPA), който урежда въпросите, свързани с американските лица или компании, които плащат пари или нещо ценно на чуждестранни длъжностни лица с цел получаване на бизнес.

Министерството на правосъдието се занимава с наказателните аспекти на разследването, а Комисията по ценните книжа и фондовите борси – с гражданските. Когато се постигне съвместно споразумение с компания, всяка глоба се разделя между органите.

През 2020 г. Goldman Sachs Group обяви, че ще плати повече от 1 млрд. долара за уреждане на казус с комисията във връзка с нарушаване на разпоредбите в закона чрез схема за подкупи в Малайзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още