IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ призовават съюзниците си да избягват Huawei?

Американското правителство продължава активната си кампания срещу китайския производител на телекомуникационно оборудване

09:23 | 23.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство се опитва да накара телекомуникационните и интернет доставчиците в нейните страни - съюзници да започнат да избягват производителя на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies, пише Wall Street Journal.

Ходът може да увеличи натиска върху китайската компания, която е внимателно следена от западните агенции заради предполагаемите си връзки с китайското правителство и възможността нейното оборудване да може да се ползва за шпионаж.

Представители на американските власти са се обърнали към свои колеги от различни правителства и към директори на телекоми в приятелски настроени страни, където оборудването на Huawei вече е широко ползвано. Те са ги призовали да обърнат внимание на рисковете за киберсигурността, сочи статията на Wall Street Journal, която се позовава на източници, запознати със ситуацията.

Съединените щати вече наложиха ограничение Huawei да доставя технологии на тяхното правителство и контракторите му, докато Австралия забрани компанията да доставя оборудване за 5G мобилни мрежи.

Huawei, която многократно е отричала да се занимава с шпионаж за което и да било правителство, е една от общо няколко китайски технологични компании, които са обект на критики от страна на САЩ, докато търговската война между двете държави ескалира.

В петък книжата на листнатия в Хонконг конкурент ZTE Corp. понижиха стойността си с 5,6%, като повлече надолу целия сектор.

Цената на акциите на ZTE се е свила почти наполовина през тази година заради тримесечната забрана на САЩ американски фирми да ѝ продават технологии, както и заради споразумението, в рамките на което ZTE трябваше да плати 1,4 млрд. долара.

В петък индексът, следящ основните телекомуникационни фирми в континенталната част на Китай, се понижи с повече от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
По-добра реклама нямаше как да им направят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още