IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ притискат Великобритания преди финалното ѝ решение за Huawei

Вашингтон се опитва да повлияе на Лондон, тъй като решението се очаква съвсем скоро

12:21 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Съединените щати правят последния си опит да повлияят на Великобритания преди финалното решение на страната дали да обнови телекомуникационната си мрежа с оборудване на Huawei, като се имат предвид потенциалната заплаха от шпионаж през нейното оборудване в полза на Пекин, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Очаква се по-късно този месец Великобритания да вземе окончателно решение по въпроса с Huawei.

Страната претегля дали да поеме риска да ползва оборудването на китайската компания, ако то може да бъде ползване за шпиониране срещу отношенията на Великобритания с Пекин. Същевременно индустрията предупреждава, че забраняването на Huawei може да струва милиарди долари.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, многократно отрече обвиненията. Компанията не е отговорила на запитването за коментар по темата за Великобритания и САЩ.

Американският държавен секретар Майк Помейо се очаква да говори с британския държавен секретар на външните работи Доминик Рааб по въпроа за Huawei по време на среща, която ще се проведе във Вашингтон тази седмица, твърдят източници.

Преди решението Вашингтон планираше да изпрати делегация, която тази седмица да се срещне с представители на британските власти. Пътуването обаче е отменено в последния момент според източници, а причината е лошото време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още