IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия няма да попречи на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата ѝ

Страната не се ангажира с действия, каквито Съединените щати искат да видят от европейските страни

20:40 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Португалия няма да изключи китайски компании от участие в търговете за възлагане на обществени поръчки за изграждане на 5G безжична мрежа, заяви португалският министър на външните работи Аугущу Сантуш Силва на обща пресконференция с американския държавен секретар Майк Помпейо, който е на посещение в Португалия, предаде AP. 

Португалия е поредната страна от Европейския съюз (ЕС), която устоява на усилията на САЩ да убедят съюзниците си да не допускат китайския гигант Huawei до договорите за изграждане на телекомуникационни мрежи от пето поколение.

Китайското правителство "няма да се поколебае" да използва Huawei като задна вратичка за достъп до чувствителни данни, предупреди днес Помпейо. Но португалският му колега заяви, че всяка страна трябва сама да взима решенията си по този въпрос.

"Ние се опитахме през последните няколко години да разясним на нашите приятели по света какви са съпътстващите рискове", заяви Помпейо.

Португалският външен министър каза, че офертите за 5G оператори ще бъдат оценени в светлинната на строгите португалски и европейски регулации. Той допълни, че всички чужди инвестиции са добре дошли.

Португалия, която е една от най-малките страни членки на ЕС и на НАТО, иска да привлече инвеститори, пише БТА. Китайските компании вече притежават значителни дялове в енергетиката, банковия и застрахователния сектор на страната.

Външният министър на Португалия съобщи днес, че в скоро време ще бъде поставено началото на търг за възлагане на обществена поръчка за терминал за контейнери в най-голямото национално дълбоководно атлантическо пристанище в град Синеш. Китай се очаква да бъде един от най-силните кандидати в търга, но Сантуш Силва изрази надежда, че американски компании също ще се включат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още