IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia изненада с ръста на тримесечната си печалба

Компанията потвърди прогнозата си за печалбата за 2020 г.

13:25 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia отчете изненадващ ръст на печалбата за тримесечието от октомври до декември, подкрепен от свиването на разходи. Освен това компанията обяви, че по-голямата част от печалбата ѝ за 2020 г. ще бъде генерирана през четвъртото тримесечие, предава Ройтерс.

Nokia твърди, че печалбата за последното тримесечие е нараснала до 0,15 евро на акция от 0,13 евро на акция година по-рано, с което надмина консенсусната прогноза за 0,13 евро на акция според Refinitiv.

Nokia потвърди прогнозата си за печалбата за 2020 г., която очаква да е между 0,20 и 0,30 евро на акция.

"Нашите очаквания за сезонността през 2020 г. са същите като за 2019 г., кат по-голямата част от оперативната печалба и свободния паричен поток ще бъдат генерирани през четвъртото тримесечие“, посочи Nokia в официалното си изявление по повод финансовия си отчет.

През октомври Nokia сви прогнозата си и намали дивидента. Тогава тя обясни действията си с необходимостта да заложи повече на инвестиции в 5G – новини, които отнеха около една пета от стойността ѝ.

Nokia, която се бори с Ericsson и Huawei за сделки, свързани с новото поколение мрежови технологии, твърди, че очаква конкуренцията да остане висока през 2020 г., докато някои играчи на пазара се опитват да спечелят по-голям пазарен дял в ранните дни на 5G.

Финландската компания заяви още, че бордът ѝ няма да предложи дивидент за 2019 г. Анализаторите очакваха дивидент в размер на 0,11 евро, сочи проучване на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още