IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia и Ericsson не успяват да се възползват от проблемите на Huawei

Европейските компании имат едно предимство, което китайският им конкурент няма - достъп до всички пазари

15:47 | 02.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Опасенията на САЩ, свързани с Huawei Technologies, може би са добри новини за двата най-големи конкурента на компанията в бизнеса с телекомуникационно оборудване. Но нещата не са чак толкова прости, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Основните телекоми в Европа – големите клиенти на трите компании – твърдят, че Nokia и Ericsson се бавят в пускането на оборудване, което е толкова напреднало, колкото това на Huawei.

Nokia и Ericsson също се сблъскват с нов, разполагащ със солиден капитал конкурент в лицето на Samsung Electronics. Южнокорейският гигант, известен с производството на смартфони, си е поставил за цел бързо да разрасне бизнеса си с телекомуникационна инфраструктура.

Има и още едно предизвикателство. И Nokia, и Ericsson се опасяват, че ако се опитат да се възползват, Пекин може да отвърне на удара, като ореже достъпа им до големия китайски пазар, твърдят източници, запознати с въпроса.

През последните години Huawei изпревари двете европейски компании, превръщайки се в най-големия производител на хардуер за клетъчна връзка, на рутери и свързано телекомуникационно оборудване. За първите три тримесечия на 2018 г. Huawei имаше 28% дял от глобалния пазар на телеком оборудване, Nokia имаше 17%, а Ericsson – 13,4%, сочат данни на компанията за проучвания Dell’Oro Group. За сравнение през 2017 г. пазарните им дялове бяха съответно 27,1% за Huawei, 16,8% за Nokia и 13,2% за Ericsson.

Huawei доминира световната индустрия, въпреки че се сблъска с отпор в САЩ във връзка с опасения, че извършва шпионаж за Пекин чрез своя хардуер за комуникационни мрежи. Наскоро САЩ дори призоваха своите съюзници да наложат подобни на нейната забрани.

Правителствата и телекомите в Австралия, Франция, Нова Зеландия и други държави избягват Huawei, тъй като смятат, че опасенията са реални. Huawei твърди, че никога не е извършвала шпионаж, за което и да било правителство.

Големите европейски телекоми, които все още използват Huawei, твърдят, че прехвърлянето към различна компания едновременно ще увеличи разходите им, но и ще усложни процесите, тъй като ще изисква обучение на хората им как да работят с различна технология.

Директорите на основните британски телекоми твърдят, че Huawei може да достави продукти почти година преди Nokia и Ericsson да успеят да пуснат своя хардуер. Те посочват, че са казали на британските власти, които през пролетта на 2019 г. ще решат дали да забранят оборудването на Huawei в страната, че поставянето на компанията в черния списък ще отложи с девет месеца старта на 5G мрежите им.

Говорител на Nokia твърди, че финландската компания вече продава нови технологии, свързани с 5G, включително в САЩ, и има предимството да предлага своите продукти „на целия глобален пазар“.

Говорител на Ericsson пък посочва, че компанията е фокусирана върху предоставянето на най-добрите продукти и „конкурентността на нашите технологии е това, което има значение“.

Двете европейски фирми все пак имат нещо, с което Huawei не разполага – одобрението на почти всички западни правителства. Представители на Nokia и Ericsson съветват правителствата на САЩ, Канада и Великобритания за проблеми с киберсигурността, твърдят източници, запознати с въпроса, които посочват, че разговорите са нормална част от отношенията с властите.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още