IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мтел обещава 5G в България през 2020 г. или 2021 г.

Компанията започва подготовката за внедряването на технологията

17:01 | 15.02.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

15-кратно по-високи скорости, много по-ниска латентност и подобрена ефективност. Това са най-важните предимства нa нoвoтo пoĸoлeниe 5G мoбилни мpeжи, които ще пoзвoлят cĸopocт нa пpeнoc нa дaнни oт нaд 10 Gbрѕ. За България това може да стане факт през 2020 г. или 2021 г., коментира пред Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

Операторът събра на събитие в София Тех Парк представители на медиите, за да демонстрира защо наистина "5 е по-бързо от 4". В тестови условия бяха демонстрирани някои от сценариите, в които 5G мрежите ще бъдат по-добри от настоящите стандарти.

По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2 Gbps, която е повече от 10 пъти по-висока от тази при 4G. Експеримент с виртуална реалност пък представи стрийминг на видео съдържание с 4К резолюция без забавяне. Минималното закъснение от около 1 милисекунда пък бе демонстрирано с помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност. 

„Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни”, коментира Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

На въпрос кога потребителите в страната ни ще могат да ползват тези наистина високи скорости Ташев отговори, че това ще се случи веднага „щом са налични устройства, които го поддържат, и разполагаме с необходимите честоти“.

По думите му очакванията са 5G стандартът да бъде определен през 2018 г. Според по-смелата прогноза на Ташев пред Investor.bg до края на тази година в някои държави вече може да има 5G мрежа, а умерената му прогноза е това да се случи през следващата година.

Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време
Според него в България тази технология може да навлезе през 2020 г. или 2021 г., ако са изпълнени изискванията – да има терминали, които да поддържат скоростта, и нужните честоти. „Нуждата от скорост и ефективно използване на спектъра ще доведе до това и в България да преминем по тази стъпка – от 4G и 4,5G до 5G. Първо заради нуждата, а второ – заради по-ефективното управление на спектъра“, поясни пред Investor.bg Taшев.

Нуждата очевидно е налице, защото през 2017 г. операторът отчита 240% ръст на трафика на данни, като над 60% от този трафик са през 4G. За да си представим колко много данни преминават в ефира в страната ни, ще илюстрираме ръста така - гласовият трафик в мрежата на Mтел за един ден е равнозначен на 109 години на един човек, говорещ непрекъснато. В същото време трафикът на данни през мрежата на оператора за ден е равен на 820 млн. снимки в HD формат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Ако могат да ви минат та да ви удвоят сметките и 25G ще ви обещаят.Такова заглавие сте сложили все едно ще раздават по 30 килограма безплатно на човек от туй 5G.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
ivs
преди 6 години
Аз не живея в България , но когато идвам съм в роуминг. И трите оператора пимат volte i vois over wifi. Ама явно за абонатите им няма още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
ivs
преди 6 години
Да да има 5G ама все още устройствата които го поддържат са много малко. И пак нашенци да не останад по-назад от Румуния и Турция които миналата седмица го обявиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Има хора цял живот 1 G точка не могат да намерят, а тия цели 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Кога ще имаме VoLTE ? Защото все още нямаме пълно LTE, като ти звънне някой и веднага минаваш на 3G за да говориш. Което е голям компромис, батерията върчи бързо и накрая човек остава само на 3G че му писва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 6 години
Те 4 G не могат да си го оправят с пълно покритие, тръгнали с 5G
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
scott
преди 6 години
ментел ***!ТЕХНАТА ***, ИЗМАМНИЧЕСКА. Един път ме излъгахфа за 2 години, отдавна беше. Що псувни отнесоха....сега искат пак да им ползвам "услугите"никога,никога вече. Банкрут, фалит, взривяване и дамга за тез.убивай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още