IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSCI и FTSE Russell ще делистнат китайските телекоми

Компаниите загубиха пазарна капитализация за 10 млрд. долара

13:10 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобалните оператори на борсови индекси MSCI Inc и FTSE Russell заявиха, че ще отпишат три китайски телекомуникационни компании от своите индекси в отговор на американска забрана за инвестиции, смазвайки цените на акциите им и разширявайки последиците от американските санкции, предава Ройтерс.

Делистването е поредното – след пакета от фирми, които вече бяха отрязани от индексите заради забраната в САЩ и вероятно ще принуди пасивни инвеститори, като проследяващите индексите фондове да продават акциите на China Mobile, China Telecom и China Unicom Hong Kong.

И трите фирми имат голям брой пасивни инвеститори и техните акции се понижиха силно, като това унищожи пазарна капитализация от близо 10 млрд. долара на борсата в Хонконг - най-ясната илюстрация за инвестиционните последици от правилата на САЩ. 

В отделни изявления от 7 януари MSCI заяви, че ще премахне компаниите от китайските си индекси на 8 януари, а FTSE Russell заяви, че ще бъдат изключени от индекса Global Equity Index и China A на 11 януари.

„Ако сте доставчик на пасивни индекси, разбира се, трябва да ги махнете“, казва Кей Ван Петерсен, глобален макростратег в Saxo Capital Markets в Сингапур.

„И очевидно, ако сте активни и знаете, че доставчиците на индекси ще трябва да премахнат компонент, няма да седите и само да гледате как нещо се продава“.

Делистванията са в отговор на заповед от ноември на президента Доналд Тръмп, която забранява на американците да инвестират в китайски компании, за които САЩ смятат, че имат връзки с китайската армия, считано от ноември 2021 г.

Китай осъди този ход като потискане на своите компании, а няколко от засегнатите фирми отрекоха военни връзки.

Последните делиствания следват подобно решение на Нюйоркската фондова борса, която потвърди, че ще премахне търгуваните в САЩ американски депозитарни разписки на трите телекомуникационни компании на 11 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още