IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Ericsson: Европа има нефункциониращ телекомуникационен пазар

Старият континент значително изостава в 5G мрежите от Китай и САЩ, напомни изпълнителният директор Борхе Еколм

12:33 | 16.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европа има „нефункциониращ“ телекомуникационен пазара, твърди главният изпълнителен директор на Ericsson. По думите му това води до липсата на инвестиции и проблеми за производителите в конкуренцията им със САЩ и Китай, пише Financial Times.

Борхе Еколм, главен изпълнителен директор на шведския производител на телекомуникационно оборудване, споделя пред изданието, че е разумно много от европейските телекомуникационни компании да не инвестират в следващото поколение 5G мрежи, защото много от тях не успяват да си възстановят разходите.

„Проблемът е, че онези, които се предполага, че трябва да изградят тази инфраструктура, не печелят. Чакането има много висока цена“, допълва той.

Ericsson е притеснена, че Европа изостава значително от Китай и Съединените щати в пускането на 5G, който според компанията ще е ключов за дигитализацията на бизнеса. Европейският гигант прогнозира, че 5G ще помогне за увеличаването на ръста на брутния вътршешен продукт с 2 процентни пункта годишно.

“Без 5G общата индустрия ще бъде по-малко ефективна и по-малко конкурентоспособна. Без инфраструктурата е трудно да се развие дигиталната индустрия и това засяга огромен стойностен потенциал и вероятно милиони бъдещи работни места“, коментира Еколм.

Европейските производители на 5G оборудване – Ericsson и финландската Nokia, също имат голяма стратегическа роля и такава в сигурността, докато блокът се колебае колко голям достъп до пазара да даде на китайския им конкурент Huawei.

Европейски държави, включително Франция, Полша и Великобритания, наложиха повече рестрикции върху мрежовия достъп на Huawei след силен натиск от страна на администрацията на Доналд Тръмп заради потенциални рискове за националната сигурност. Европейски дипломати очакват правителството на Джо Байдън да запази същия тон.

Европа има десетки телекомуникационни оператори, но опитите за консолидация в някои страни бяха блокирани от Брюксел заради притеснения за конкуренцията, което доведе до оплаквания, че рентабилността на фирмите изостава значително спрямо тази на по-големите им американски конкуренти.

Няколко държави, в това число Германия и Великобритания, настояват за създаването на допълнителни производители на телекомуникационно оборудване, както и за отварянето на мрежите за други компании.

Еколм показа, че е изненадан, че Европа ще направи всичко, за да подкопае бизнеса на Ericsson и Nokia, макар че телекомуникациите са един от малкото технологични сектори, в които континентът има „стратегическа автономност“, коментира той.

Главният изпълнителен директор на Ericsson също така поднови критиките си към шведското решение да забрани Huawei от своите телекомуникационни мрежи, като предупреди, че това носи „значителен риск за нейната възможност за конкуриране в глобален мащаб“.

По думите му има две притеснения за тази забрана: че други държави ще „ограничат свободната търговия“, застрашавайки 99% от приходите на групата, които идват от чужбина, и че за Ericsson е от съществено значение „да присъства на пазари, които стоят начело на технологичното развитие: Китай и САЩ“.

Huawei винаги е отричала да носи някаква заплаха за сигурността за страните, които купуват нейно 5G оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Тъжно, но ФАКТ! Европа яко изостава с всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
за рентабилността на европейските телекоми ми е през (цензура) ... ЕС им смачкА фасона с общите правила и тарифи . знам , че в БГ като започна окрупняването , съпорта и качеството им драстично олекна . сегашните многознайковци с жълто около устата дето бачкат по офиси и мрежите , и идея си нямат как се печелят и задържат клиенти в квартал с 3ма или 4-*** доставчици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още