IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидери на телекоми: Регулаторната рамка в Европа е напълно остаряла

Те настояват за цялостно преразглеждане на правилата за телекомуникационната индустрия на Стария континент

21:24 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният директор на Telefonica Хосе-Мария Алварес-Палете. <em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Изпълнителният директор на Telefonica Хосе-Мария Алварес-Палете. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Лидери от телекомуникационната индустрия призоваха за цялостно преразглеждане на европейската регулаторна рамка в сферата. Те използваха платформата на Световния мобилен конгрес (MWC), за да засилят исканията си за единен надзор в 27-членния блок, предава Ройтерс.

„Европейската регулаторна рамка е напълно остаряла“, заяви изпълнителният директор на Telefonica Хосе-Мария Алварес-Палете по време на откриващата сесия на най-голямото годишно събитие на индустрията. „Днес регулацията е базирана на мрежите от предишния век“.

Изграждането на 5G мрежи изисква милиарди финансиране, а телекомите искат да използват потенциала за растеж на новия бизнес, който технологията от ново поколение се очаква да предостави.

Телекомуникационната индустрия ще инвестира около 900 млрд. евро до 2025 г., а 80% от тази сума ще е предназначена за 5G, обяви огранизацията на телекомите по света GSMA.

Въпреки че 4G помогна за създаването на бизнеси за милиарди долари, вариращи от музикален и видео стрийминг до наемането на превози и доставките на храна, телекомуникационните оператори рядко получават дял от всичко това. Сега те са нетърпеливи да се включат и да пожънат ползите от 5G.

Изпълнителният директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес заяви, че европейското телекомуникационно пространство се разпада, обградено от 27 различни регулации, докато чат услуги като WhatsApp на Facebook и Microsoft използват безплатно мрежовата инфраструктура.

„Трябва да се събудим“, коментира Хьотгес. „Трябва да намерим справедливи условия за нашата индустрия и се нуждаем от добри политици, които могат да направят това с визия за Европа“.

Европейската комисия изготви план за свързаност, който предвижда до 2030 г. обхващането на всички европейски домакинства с гигабитова мрежа и всички населени райони с 5G. Операторите трябва да инвестират милиарди в лицензи и изграждане на мрежите, докато маржовете им се свиват, а средните приходи от потребител намаляват, твърди Пауло Пескаторе, анализатор от PP Foresight. По думите му „ето защо те търсят нови възможности за генериране на приходи“.

Директорите на телекоми, които се включиха в конференцията призоваха за повече сътрудничество между правителствата и компаниите, за да се изпълни амбициозният план на Европа за 5G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още