IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС предостави на телекомите допълнителен честотен ресурс в обхват 1800 MHz

Компаниите ще имат възможност да подобрят развитието на мрежите си и да предоставят още по-качествени мобилни услуги

12:16 | 24.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) взе решение да предостави допълнителен честотен ресурс в обхват 1800 MHz на трите телекома в страната - A1, VIVACOM и Yettel.

Чрез предоставения допълнителен ресурс компаниите ще имат възможност да подобрят развитието на мрежите си и да предоставят още по-качествени мобилни услуги и по високоскоростен пренос на данни на своите потребители. По-бързият широколентов достъп е един от основните приоритети на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, водеща инициатива на „Европа 2020”.



Решението не е изненадващо - то бе анонсирано още през април. През втората половина на годината ще бъде предоставен честотен ресурс в 26 GHz.

С това решение на КРС се осигурява не само защита на потребителския интерес и удовлетвореността на всички крайни клиенти, но ще се стимулира и развитието на конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги в България, поясняват от регулатора.

Междувременно Комисията за регулиране на съобщенията вече разполага с пет стационарни станции за замерване на електромагнитните излъчвания в градска среда, които гарантират, че излъчванията, свързани с 5G мрежите не са вредни за хората и животните. Комисията обяви още, че в София са въведени две нови компактни системи за контрол на радиочестотния спектър, а действията са част от Плана за развитие на системата за мониторинг за периода от 2021 до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
на базата на коя теория стъпваш...а каква е мощноста на антените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Ентусиазиран съм най-вече за честотите в 26ghz. Дали телекомите ще решат да ги използват и къде из градовете. Те биха направили мобилния интернет конкурентен на оптичния на теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още