IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели от патентната война на Apple и Samsung?

Адвокатите на Apple ще приберат близо 60 млн. долара хонорари само за последното дело между двата гиганта

13:18 | 11.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтрес</em></p>

Снимка: Ройтрес

Защитаването на интелектуалната собственост е от огромно значение в IT индустрията, където един ред програмен код може да те изпрати на върха, но може и да те срине тотално. Ето защо битки между компании от ранга на Apple и Samsung са особено любопитни. Патентната война между двата технологични гиганта продължава с години, като те основно касаят технически детайли, които някоя от компаниите обявява за свои. Често съдебните битки разглеждат патенти, вписани в регистъра преди десетки години, а в крайна сметка често се стига до налагането на гигантски глоби за една от страните.

През 2012 г. приключи последното дело между двете компании, което бе спечелено от Apple. Съдът имаше нелеката задача да изчисли какви вреди е нанесла Samsung на конкуренцията, нарушавайки няколко патента, касаещи iPhone и iPad. В крайна сметка корейският концерн бе задължен да изплати 929 милиона долара на Apple, като в това число не влизат разноските по делото. В края на миналата седмица американците заведоха нов иск в размер на 15,7 млн. долара, които трябва да покрият хонорарите на адвокатите на компанията, пише The Wall Street Journal. Покрай иска Apple разкри още някои любопитни подробности около делото.

Калифорнийската компания ще плати близо 60 млн. долара на юристите си за работата им в периода август 2011 - август 2013 г. Голяма част от парите ще отидат по сметките на главната кантора, занимаваща се с правните въпроси на Apple - Morrison & Foerster, като само 2 милиона долара ще бъдат изплатени на Wilmer Cutler Pickering Hale & Dorr, защитавала Apple от насрещните искове на Samsung. Новият иск на американците е определен като "разумен", а от компанията уточняват, че са положили усилия, когато това е било възможно, за намаляване на хонорарите, както и за ползване на отстъпки.

Изброените по-горе суми са просто капка в морето, тъй като касаят едно единствено дело. Припомняме, че подобни дела Apple води срещу HTC и Motorola. Трябва да се има предвид и сериозният труд, положен от юристите и на двете страни. По време на делото адвокатите на двете компании са подали общо 1277 молби за представяне на доказателства, 4047 молби за допускане на свидетели и са провели 175 разпита.

Марк Лемли, който е професор по интелектуално право в Станфордския университет оценява съдебните спорове в индустрията от последните години на 1 милиард долара. “Производителите на смартфони могат да си позволят дори такава глоба, но остава неясно каква е ползата за обществото от това постоянно водене на дела,” коментира Лемли. За сравнение, оборотът на Apple от двуседмичната продажба на iPhone е именно около 1 милиард долара, сочи проучване на Bloomberg.

Съдебните дела обаче са изключително доходоносни и полезни за юристите, особено за големи фирми като Morison & Foerster, които обогатяват опита си в областта на интелектуалното право. Броят на заведените такива дела нараства с всяка изминала година. През 2013 г. те са били двойно повече от тези, заведени три години по-рано, сочи проучване на LexMachina. Експерти очакват броят им да продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Адвокатите еее ,адвокатите ее... на на на на на на ей.Лий Якока отдавна го в казал, че всички са равни пред закона, ама някои повече, както и че такива спорове в крайна сметка спират прогреса, защото фирмите плащат го-о-олеми пари за щети (причинени от незапознаване с инструкциите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още