IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засвидетелства подкрепата си за Huawei

Страната подкрепя делото, което компанията заведе срещу САЩ

17:26 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Топ дипломат от китайското правителство – държавният съветник Уан И, обяви днес, че Китай подкрепя правните действия, които Huawei Technologies е предприела в САЩ, и допълни, че китайските компании трябва да използват „законови оръжия“ и да не мълчат, предава Ройтерс.

Компанията, която е топ производител на телекомуникационно оборудване в света, съди американското правителство за закон, който ограничава нейния бизнес в страната. Според фирмата това противоречи на конституцията. От своя страна, Вашингтон се опитва да преодолее нарастващата заплаха от страна на Китай по отношение на конкурентоспособността и сигурността.

Делото е пореден сблъсък между Китай и САЩ, които прекараха по-голямата част от 2018 г. в налагането на реципрочни мита върху стоки на стойност милиарди долари.

През декември главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу беше арестувана в Канада по искане на Съединените щати и очаква решение дали да бъде екстрадирана там.

На пресконференция, дадена по време на годишната среща на китайския парламент, Уан заяви, че скорошните действия, насочени към определени хора или компании, са „умишлен политически натиск“ и китайското правителство трябва да предприеме „всички необходими мерки“, за да защити интересите им.

“Същевременно подкрепяме съответните компании и физически лица, за да вземат легални мерки за защитаване на своите права и интереси, а не да мълчат“, коментира Уан. „Това, което трябва да защитаваме днес, не са само правата и интересите на една компания, но и законните интереси за развитие на страната и нейните хора“.

За разлика от тях чуждестранните фирми в Китай отдавна се страхуват да говорят за несправедливи условия, тъй като могат да бъдат обект на политическо възмездие и да нямат правна защита поради строгия контрол на управляващата Комунистическа партия.

Huawei, която е частна компания, се сблъска с критики по цял свят, че може да използва телекомуникационното си оборудване, за да шпионира в полза на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още